Belestünk a Daalarna legújabb, népi kollekciójának kulisszái mögé

2019. október 17.
A helyszín ezúttal nem egy távoli, egzotikus tengerpart vagy zöld mohával borított skandináv táj. A Daalarna legújabb FOLK kollekciója visszatérés a gyökerekhez, és egyúttal jóleső bizonyosság, hogy nem kell feltétlenül messzire mennünk ahhoz, hogy csodákat lássunk. A kampányképek a Hortobágy, a magyar puszta utánozhatatlan hangulata köré épülnek, és a Skanzen gyönyörű, korhű épületeivel, tiszta egyszerűségével válnak teljessé. Ma reggel a Daalarna Atelier-ben pedig betekintést nyerhettünk a csodaszép menyasszonyi ruhák - olykor 5 hétig tartó - előkészületei közé.

Hagyomány és modernitás, régi és új találkozik az új FOLK kollekcióban, amely formavilágában a magyar népművészetet ötvözi a Daalarna stílusára jellemző nőiességgel és kifinomultsággal.

„Itthon szinte az utolsó tervező vagyok, aki a témához nyúl és ez egy nagy falat. Az identitás, a gyökerek nagyon fontosak, ezt már sokan feldolgozták, így ijesztő, hogy tudsz-e vajon még újat mutatni” – meséli Benes Anita. Az inspiráció esetében maga a menyegzői ruha is fontos ihletforrás volt számára, és elmesélte azt is, hogy kevés tájegységen viseltek fehér ruhát. A FOLK kollekció meghatározó színei a hófehér és a törtfehér. A tervezést külön megnehezíti, hogy alapvetően egy kereskedelmi kollekcióról beszélünk, amely egy szűk piacra készül, nem csak itthon, de világszerte, számos igénynek kell megfelelnie a daraboknak.

Buggyos ujjak, kötények, rakott és húzott technikával készült, háromnegyedes szoknyák, geometrikus és virágmotívumok, valamint csipkefodor és gyöngy díszítések teszik egyedivé ezeket a bohém és romantikus összhatású esküvői ruhákat. A megszokott esküvői anyagok (csipke, tüll, organza) mellett feltűnik a kollekcióban a pamut, a vászon és a pamutcsipke is – ezzel még autentikusabbá téve a ruhák stílusát, ugyanakkor ügyelve arra, hogy ne nehezüljenek el. A legtöbben nem is gondolnák, micsoda kézimunkát és mérnöke precizitást igényel egy-egy ilyen ruha elkészítése: a Daalarna kollekcióban is helyet kapó csipkék például 6 méter hosszú „darabokban” készülnek, így egy keskenyebb-szélesebb mintaelem szakmai kihívást is rejt magában. Egy-egy igazán díszített ruha elkészítése akár 5 hetet is igényelhet.

Az új kollekcióval Benes Anita nemcsak a népviselet, mint öltözködési mód egyediségére, hanem az akkori nemzedékek takarékosságára is szeretné felhívni a figyelmet: „Régen egy esküvői, ünnepi ruha egészen az életük végéig elkísérte a nőket – ennek megfelelően választották az anyagot, a szabást és a színeket is. Nagyon szimpatikus számomra az a logika és szellemiség, ahogy egy ruhát kialakítottak: tisztelettel bántak az anyaggal, ezért a lehető legkevesebb pazarlással dolgoztak.

13 fotó megtekintése

Ha kíváncsi vagy, hogy készülnek a Daalarna kézműves menyasszonyi ruhái, kattints a galériára!

Úgy szabták ki a szoknyákat, hogy később, ha szükséges volt, ki lehetett engedni belőlük, sőt akár több generáció is viselhette őket. A mai szóhasználattal élve igazi alapdaraboknak nevezhetők ezek a viseletek, amelyek egy pazarlásmentesebb és fenntarthatóbb világ örök emlékei.” A FOLK kollekcióval párhuzamosan debütál a Daalarna Curvy kollekciója is: „az elmúlt 10 évben minden létező testalkatra készítettünk ruhát. Ezek a tapasztalatok és a vásárlói visszajelzések köszönnek vissza a kapszulakollekcióban.”

4 fotó megtekintése

Kedvenc kampányképeinkért kattints a galériára!

A teljes kollekcióért kattints ide. 

Fotó: Bodnár Zsófi, Papp Éva, Schneider Zoltán