Pásztor Anita: „A ruha eszköz önmagunk szeretetére”

2019. november 21.
Az Anita Pasztor márka által kínált ready-to-wear darabokra, kis- és nagyestélyikre a luxusanyagok, selymek, lamék és dúsgazdag hímzések, gyöngydíszítések jellemzőek, amelyek egyszerre sugallnak klasszikusságot és időtlenséget, azonban mindig van bennük egy modern csavar.

Anita 5 gyerek nevelése és egy sikeres ügyvédi pálya mellett vágott bele egy 360 fokos karrierváltásba és a ruhatervezésbe. Saját nevét viselő márkáját 2 éve alapította, azóta pedig már a divatfővárosokban is bemutatta kollekcióját. Viszont már Anita nagymamái is ruhákkal foglalkoztak, így a kreativitás és a szép ruhák szeretete gyerekkora óta körülvette. Legújabb, őszi-téli kollekciójával pedig az 1950-60-as évek vonalaihoz nyúlt vissza, 2020. tavaszi-nyári kollekciója pedig a hétvégi Marie Claire Fashion Days-en mutatkozik be.

Mit jelentenek számodra maguk a ruhák és a divat?

Számomra a ruhák, a divat, a művészet egyik kifejező eszköze, lehetősége. A ruha az ember meghosszabbított énje, így fontos, hogy viselőjét kifejezze, hogy azonosulni tudjon vele. Sokszor fel tudjuk önmagunkat emelni egy-egy ruhadarabbal, ha még nem is érezzük magunkat jól, vagy azon az érzelmi szinten, ahol szeretnénk. Ezért fontos és eszköz sok mindenre, de arra leginkább, hogy önmagunkat szeressük.

Van olyan személy, aki szerinted jól megtestesíti a márkát?

Számos szép, nőies színésznőt felsorolhatnék, de örülnék neki, ha Nicole Kidman hordaná a ruháimat. A vevőim között is vannak viszont olyan szép, magyar nők, akik nem híresek, viszont méltósággal, szépségesen, sokszor számomra káprázatosan viselik a ruháimat. Nagyon jó érzés ezt látni. Mindenkinek tervezek, aki úgy érzi, megérdemli a szépséget, a harmóniát, valamint a különlegességet magán és maga körül.

Mennyire kell szerinted az aktuális divathullámoknak megfelelni és a szezonokhoz igazodni?

Egyáltalán nem követek a terveimben semmilyen divathullámot vagy trendet, nem tudnék ezek mentén tervezni. Úgy érezném, hogy a művészi szabadságomon esne csorba. Hiszek viszont a kollektív tudattalanban, ami miatt egyszerre távollévő helyeken a művészet, tudomány, irodalom képes hasonlóan megnyilvánulni. Ez anélkül, hogy tudatosítottuk volna, képes trendeket létrehozni. A terveim során nem szeretnék szezonokhoz sem igazodni. Ez azért is alakult így, mert egyrészt a ruháimat úgy tervezem, hogy azok több éven, évtizeden keresztül hordhatóak legyenek, másrészt pedig nem szezonálisan tervezek, hanem állandóan, egyfolytában, így nehezen megmondható, hogy melyik szezonhoz is tartozzon egy-egy ruha. Most viszont, mivel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen Várhegyi Évától megtanultam kalapot készíteni, nem tudtam kihagyni az őszi-téli kalapszezonra való felkészülést, és a kalapokhoz készítettem egy kasmír kabátkollekciót is.

Milyen az Anita Pasztor-nő?

Az Anita Pasztor-nő úgy gondolja, megérdemli a harmóniát, a szépséget, a különlegességet, és, azt, hogy kiemelkedjen az átlagból. Azt tapasztalom, ehhez belső és külső bátorság kell; mindig nehéz valamiben elsőnek lenni. Szeretném viszont, ha a nőknek ez az igénye és ez az érzése egyre általánosabb lenne, és egyre természetesebb lenne önmagukat az öltözködéssel is dicsérni, kiemelni és tisztelni.

Ki az a művész, vagy tervező, akivel szívesen együttműködnél?  

Nagyon szívesen dolgoznék a Chanel vagy a Balenciaga divatháznak, elsősorban azért a temérdek tudásért, tapasztalatért, a kézműves technikák és szakemberek elérhetőségéért, ami az ötleteimmel párosítva elképesztő lehetőséget teremtene számomra.

Milyen a kapcsolatod az anyagokkal, a különböző formákkal? Milyen szempontokat tartasz szem előtt a tervezés során?

Az anyagok és én nagyon jó barátságban, olykor szerelemben vagyunk. A tervezés során szinte mindig az anyag inspirál. Amikor meglátom az anyagot, pillanatokon belül megjelenik a fejemben a forma. Ez elég gyors folyamat, nagyon érdekes. Ez után sokat gondolkodom, vizualizálom az először megjelent képet, változtatom, finomítom az agyamban. Ez azért jó módja a tervezésnek számomra, mert így bármikor, amikor időm van gondolkodni, tervezek. Mindig van azért egy rendező elv a tervezésem során,  ez általában valamilyen kívülről jövő inspiráció, ami egy-egy csoporthoz tartozó ruhát összerendez, de ezt az agyam találja ki. Érdekes, hogy hogyan húz elő látott dolgokat, tapasztalatokat, és azok hogyan nyilvánulnak meg a végeredményben.

Mi lesz számodra a következő lépés?

A következő lépés az eddigi vonalak, a menyasszonyi kollekció, az estélyi vonal, a luxus prêt-à-porter, a kabátok, kalapok, a sportkollekcióm folytatása lesz, mert rengeteg ötletem van ezeken a területeken. E mellett szeretnék belekezdeni az egyedi különleges bútordarabok elkészítésébe, ahol csak úgy, mint a kalapokat, én fogom a darabokat készíteni, kárpitozni.

Öt-tíz év múlva szerinted miben fog változni az, hogyan és milyen ruhákat viselünk?

Öt-tíz év múlva a divat, mint mindig, véleményem szerint, tükrözni fogja a mindenkori társadalom életérzését, mint ahogy ez igaz a művészetek más ágaira is. A tudomány fejlődése biztosan megmutatkozik majd, de remélem, hogy az ismeretek könnyebb elérése miatt az emberek egymással való megfelelő bánásmódja is ismertebb lesz, és ennek köszönhetően a szenzitivitás, egymás megértése, az empátia örök érvényű, lágy, harmonikus, befogadó, megértő vonalakat eredményez a divatban is. Úgy vélem, az örök értékek soha sem fognak kimenni a divatból.

fotó: Nerpel Nikoletta