MCFD2019: Magyar tervezők – RICHARD ALEXANDER, 1975 FASHION CONCEPT, ILLUXTRAT X ËVIKÖT, NOEN DESIGN

2019. november 28.
Vegyes érzelmekből és izmusokból merítettek inspirációt a magyar tervezők az idei Marie Claire Fashion Days-en. A sötét indulatoktól kezdve a konstruktivista szigorúságon át a show végére eljutottunk az újjászületés vizuális filozófiájáig, végtelenül kényelmesnek tűnő, pihe-puha darabokon bemutatva.

RICHARD ALEXANDER

A márka kollekcióinak fő inspirációs forrása a tervező által megélt indulatok, élmények kifejezhetősége. Különösen igaz ez a Blue Bloodra, amely mögött az árulás, a hátba szúrás és az összeesküvés állnak. Ezek a személyes tapasztalások inspirálták Richárdot, hogy elmélyüljön például Mátyás király, I. Erzsébet királynő vagy éppen Cézár életében. A negatív élmények ugyanakkor a tanulás és a fejlődés állandó útja révén egy harmonikus, erős kollekcióban öltöttek testet, amelynek fő színei a királykék, az arany, a bordó és a kihagyhatatlan fekete.

20 fotó megtekintése

1975 FASHION CONCEPT

Az 1975 tervezőpárosának monokróm kollekcióját ezúttal a konstruktivista szigorúság és a lágy esésű anyaghasználat ellentétének játéka jellemzi. A kollekciót a fekete szín uralja, és erős hangsúly van az anyaghasználaton is: merev hatású textilek, így puplinok és vásznak, valamint lebegő, légies anyagok, pamutok és selymek is megjelennek. Így kel egyszerre életre a feminin és a maszkulin hatás is. A Marie Claire Fashion Days­en debütált a Fabala magyar szemüvegmárkával közösen tervezett napszemüveg-kollekciójuk is.

 

9 fotó megtekintése

ILLUXTRAT X ËVIKÖT

A kollekció a megújulás, az újragondolás és az újjászületés, azaz a reneszánsz köré épül. A korszakon túl a napjainkban újra virágkorát élő kötés is főszerepet kap, így lett egy izgalmas kollaboráció az Illuxtrat tavaszi–nyári kapszulakollekciója: a kézzel kötött felsőket Katona Évi, az ëviköt megálmodója készítette. A klasszikus bézs szín mellett a vibráló pink dominál, a textilmintákat és a hímzéseket Leonardo da Vinci rajzai inspirálták. A felsők és a ruhák nyakkivágása a reneszánsz öltözékek szabásvonalait követi.

12 fotó megtekintése

NOEN DESIGN

Egyszerre elegáns, mégis bohém: a NOEN Design legújabb kollekciójában erőteljesen a kézi technikák (a kötés és a horgolás) kaptak főszerepet a kényelem és a fesztelenség mellett. Ráadásul hulladék keletkezése nélkül! A színpalettára a finom csillogás, a fémes és a pasztellszínek hűvös és kifinomult elegye jellemző, a kötött felületek mellett pedig a puplin és a pamut dominálnak. Nőies vonalakat ünneplő ruhák, oversize pulóverek, kényelmes, lenge ingek, valamint ingruhák alkotják a kollekciót.

22 fotó megtekintése

Fotók: Láng Péter