Roma nők állnak modellt a cigány-magyar divatmárka vizuális kampányában

2020. március 08. |

Nőnap alkalmából a Romani Design négy roma lányt és nőt kért fel, hogy Blueprint 2019-es tavaszi–nyári kollekciójába öltözve üzenjen a roma nőknek. A kollekció a kékfestés hagyományából merítkezik, és a roma-magyar kettős identitásra való büszkeséget hangsúlyozza: a hazai kékfestő műhelyek mintái és a tradicionális roma motívumok organikusan kapcsolódnak össze az összeállításokban.

„Amikor 2010-ben megalapítottam a Romani Designt, nem titkolt célom volt, hogy megismertessem a sokszor már a cigány közösségekben is elfeledett, a többségi társadalom körében pedig egyáltalán nem ismert roma esztétikai hagyományokat a divat nyelvén keresztül – meséli Varga Erika tervező. – A kezdetektől fontosnak tartom, hogy a vállalkozásunk – azon túl, hogy megélhetést és képzést biztosít roma nőknek – egy olyan tér legyen, ahol cigány lányok és nők együtt lehetnek, újrakapcsolódhatnak az identitásukhoz és egymáshoz. Nagyon élveztem ezt a fotózást, ahol ezekkel a tehetséges és csodás nőkkel a szalonunk újragondolt roma enteriőrjében egy közös napot tölthettünk el.”

A modellek közt találjuk Bódi Barbara képzőművészt és lányát, Barbarát, Fátyol Kamilla színészt és a KuglerArt Szalon művészeti vezetőjét, illetve Ignácz Juditot, az UCCU Alapítvány munkatársát.

Judit a roma lányoknak szeretne üzenni fotójával: „Rengeteg inspiráló roma nő vesz körül minket, sokszor azonban nem ismerjük a történeteiket, mert a média és közbeszéd csak az előítéleteket erősítő ábrázolásra hagyatkozik. Az én példaképem az édesanyám, egy nagyon határozott, kiegyensúlyozott, méltóságteljes, gyönyörű nő, aki tisztában van az értékeivel és a gyengeségeivel is. Szeretném, ha a fiatal roma lányok hozzám hasonlóan úgy éreznék, nőként és romaként is elég erősek, hogy megváltoztassák a rólunk kialakult sztereotípiákat.”

Fotó: Pályi Zsófia

Olvass tovább!

MCFD2018: a bátor nők kollekciója a Romanitól

MCFD2018: a bátor nők kollekciója a Romanitól

A hétvégén bemutatkozott a Marie Claire Fashion Days-en a Romani Rebel Spirit kollekciója is, amelyet olyan nők ihlettek, akik bátran felvállalták és önazonosan képviselték kultúrájukat, függetlenségüket egy olyan világban, amely próbálta megakadályozni identitásuk és szabadságuk megélését, kifejezését.

Szólj hozzá te is!

Még több Divat