Még mindig trend a koktélgyűrű, a lázadás szimbóluma

2020. március 20.
Egy látványos ékszer lenyűgöző története, amely eredetileg a lázadás és a függetlenség szimbóluma volt.

Az alkoholtilalom idején egy ünnepi koktél legalább akkora státusszimbólumnak számított, mint bármi, amit viseltünk. Egy martinis pohár mindenki figyelmét felkeltette, és nagyjából reklámtáblaként gondoltak az ujjakon viselt kiegészítőkre is. A hatalmas méretű bizsuk voltak a csillogó üvegpohár tökéletes plusz egy fői. A nevét is innen kapta a koktélgyűrű. És mint minden olyan trendet, amely célja a figyelemfelkeltés, a koktélgyűrűket is ünnepek alkalmával a legstílszerűbb viselni.

Eredetileg drámaiságukat egy központi kőnek köszönhették, amelyet apróbb kőberakásokkal emeltek ki, viszont napjainkban bármely jelentős mérettel rendelkező gyűrűt ezzel a névvel illetnek. Ezeket az ékszereket bármely ujjunkon viselhetjük – kivéve a bal gyűrűsujjunkat, amely kizárólag az eljegyzési, majd a karikagyűrű viselésére van fenntartva. Míg néhány ékszermániás a koktélgyűrűt klisének és túl cifrának gondolja, addig a másik tábor kifejezetten ezért a karakteréért értékeli. Hiszen minél nagyobb és feltűnőbb ez az ékszer, annál jobb – hódolván eredeti funkciójának, a figyelemfelkeltésnek.

Ahhoz, hogy megfelelően értékeljük a koktélgyűrűt, értenünk kell a hátterét is. A története visszamegy egészen 1920-ig, az amerikai alkoholtilalom idejére. A főleg nőket illető változások látványosan nagyobb szabadsággal örvendeztették meg a szebbik nemet, amely a szavazásra való jogokra is kiterjedt. Az újonnan szerzett szabad szellem megmutatkozott a divatban is, amely a flapper stílusban körvonalazódott először. Az általános jellemvonás mind a ruhák, mind pedig a hajhosszak folyamatos rövidülése volt. A nők kiélveztek minden lehetőséget, amellyel az új szellem szolgált – ilyen volt a dohányzás, a bulizás, a bővülő költekezési lehetőségek és nem utolsó sorban a fogamzásgátlás. Mindezek tudatában nem meglepő, hogy a drámaiság stílusjegyeit magukon viselő art déco ékszerek voltak erre a periódusra a jellemzők.

Olvastad már?

A tilalom okozta feszültséget lekövette a bűnözési ráta növekedése is, amely a hírhedt gengszter, Al Capone és csatlósai nevéhez köthető. A nadrágok fazonjánál jól ismert terminus, a bootleg/bootcut ebből a periódusból ered, és arra utal, hogy a szabásforma tökéletesen megfelel anak, hogy az alkoholt a csizma szárába lehessen rejteni. Mint az mind tudjuk, a tiltott gyümölcs a legkívánatosabb, sőt! Így történt ez ekkor is. Az alkoholfogyasztás addig nem ismert szintekre növekedett Amerika-szerte. Mivel az erősebb alkohol több jövedelmet hozott – könnyű elkészítése és hatása miatt –, túlnyomóan a tömény alkoholok terjedtek el. A bárokat és az italozókat felváltották a kocsmák, amelyekbe most már nők is beléphettek, és ezt előszeretettel ki is használták.

1920-ban a legbecsesebb gyűrűk értékes kristályokat foglaltak magukban: a platina- és az aranyfoglatban ékeskedő gyémánt, smaragd és zafír volt a legnépszerűbb. Mindemellett érdekesebb formák is megjelentek különlegesebb, színes kövekkel, mint például az opál.

Napjainkban a koktélgyűrűk limitálttá váltak, mivel nehézkes a nagy méretű ékkövek beszerzése. A méretek háttérbe szorulása miatt változtak a felhasznált kövek: most a kvarcokban, a turmalinban, a topázokban és a citrinekben gyönyörködhetünk. Mások innovatív technikákkal bolondították meg a dizájnt a lehetőségek szűkössége miatt – ilyen az értékes fémeket nagyjából bármilyen alakba való formázása, a kusza szettek kreatív elkészítése vagy a színes mikropavé drágakövek alkalmazása. Nyilvánvalóan a különc technikák csökkentették az óriási drágakövek iránti vágyat, ráadásul az apróbb kövekkel díszített verziók sokkal praktikusabbak is.

Emeljük a koktélpoharainkat ezek után a nőkre, akik a pompázatos ékszert mindannyiunk ékkövévé tették!

Kay fekete-fehér gyémántgyűrű, 419 $

Anthropologie gyűrű, 148 $ Free People holdköves gyűrű, 328 $  Bauble Bar arany pavé gyűrű, 46 $

Parfois bordó köves arany gyűrű, 1995 Ft

Uterqüe kék köves arany gyűrű, 19 900 Ft

Zara rozéarany gyűrű, 4595 Ft Bellus Domina aranyozott lapis lazuli-köves gyűrű, 129 £

Swarovski kevert fémes gyűrű, 92 900 Ft