Tíz ruha, amely örökre beírta magát a divat történetébe

2020. március 23.
Bár a jelenlegi helyzet sok mindenben korlátoz bennünket, a képzeletnek nem szabhat határt. Az ember ezen képességét bizonyítja az a tíz ruha, ami örökre beleégett az emlékezetünkbe.

Az elmúlt évek kifutóin rengeteg olyan ruhát láthattunk, amelyekre joggal mondják: olyan művészeti remekek, amelyek a kézimunkának, a precíz kivitelezésnek és a bátor elképzelésnek köszönhetően örökre beírták magukat a divat történetébe. Többek között Alexander McQueen, Christian Dior, Giambattista Valli és Iris Van Herpen mesterműveit hoztuk el.

Még 2006-ban, a párizsi divathéten mutatták be Alexander McQueen ezen kreációját, ami a 2007-es tavaszi–nyári kollekció része volt, a ruha elkészítéséhez pedig virágkötőket is bevontak. 

A 2010-es párizsi haute couture divathét egyik nagy látványossága ez a Christian Dior ruha volt a 2011-es őszi–téli kollekcióból.

A 2017-es párizsi haute couture divatbemutatók egyik emlékezetes alkotása ez a Chanel ruha volt, amit Johnny Depp és Vanessa Paradis lánya,  Lily-Rose Depp viselt, aki már többször volt a Chanel arca. 

A 2017-es párizsi divathét egyik lélegzetelállító pillanatáról Giambattista Valli őszi–téli haute couture alkotása „tehet”.

Iris Van Herpen a 2018-as párizsi divathéten mutatta meg, számára mit jelent az haute couture.

Szintén Párizs haute couture kifutóján mutatták be azt a Valentino darabot – ez az irizáló narancssárga árnyalat örök emlék marad.

Guo Pei 2018/19-es őszi–téli haute couture kollekciójának szinte valamennyi darabja bekerülhetett volna a válogatásba.

Ezt a Rodarte ruhát tavaly mutatták be Kaliforniában.

A Molly Goddard divatbemutató a 2019-es londoni divathét egyik szenzációja volt – nem véletlenül.

Elie Saab tavalyi haute couture műalkotása a júliusi párizsi divathét nagy attrakciója volt.

Fotó: Getty Images