Fenyőtű, alga és kaktusz: izgalmas alapanyagokból készülnek a jövő ruhái

2020. július 02.
Ha nem is tud mindenki róla, a divatiparban olyan komoly kutatások vannak folyamatban, amelyek nem is olyan sokára egy környezetbarát divat alappillérei lehetnek. Összeszedtük, milyen izgalmas és környezetbarát alapanyagokból készülnek a jövő ruhái.

A montreáli Aldo az első divatcég, ami igazoltam klímasemleges, a termékeik egyik kulcskomponense egy különleges algafajta, aminek a műanyaghoz hasonló tulajdonságai vannak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ALDO shoes (@aldo_shoes) által megosztott bejegyzés, Ápr 13., 2020, időpont: 1:29 (PDT időzóna szerint)

Bonnie Hvillum, a koppenhágai Natural Material Studio anyagkutatója egy olyan anyag kikísérletezésén kezdett el dolgozni, aminek alapja a fenyőtű – márpedig Európa-szerte csak a karácsonyi szezon miatt 50 millió fát vágnak ki évente. Mivel a fenyőtű rostjai nagyon erősek, ráadásul a tű természetes olajakat is tartalmaz, remek alapanyagnak számít. Az ő segítségét kérte a London College of Fashion egyik végzős diákja, a Moskal brand tulajdonosa, a kanadai tervező, Stephanie Moscall-Vare, aki egy izgalmas szövetkoncepción dolgozott, szénhabkompozitból akart textilalapanyagot gyártani. Ez olyannyira sikerült neki, hogy diplomamunkájában ezzel debütált.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stephanie Moscall-Varey (@moskal_designs) által megosztott bejegyzés, Márc 26., 2020, időpont: 4:18 (PDT időzóna szerint)

Az Adriano di Marti brand két alapítója, Marte Cázarez és Adrián López a Mexikó-szerte bőségesen fellelhető kaktuszból készített bőrhatású, vegán alapanyagot, ami a Desserto nevet kapta–- és ami el is nyerte a monte carlói fashion week fenntarthatósági díját, és bezsebelte a Green Product Award első helyezettjének járó jutalmat is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

DESSERTO (@desserto.pelle) által megosztott bejegyzés, Okt 15., 2019, időpont: 12:14 (PDT időzóna szerint)

Forrás: Fashion Magazine

Ezt már olvastad?