Magyar tervezők víziója a jövőről: Nora Sarman

2020. július 23.
Júliusi–augusztusi lapszámunkban tíz magyar divattervezőt kértünk fel, hogy reflektáljanak az elmúlt hónapok történéseire – a maguk, azaz a divat nyelvén. A tanulságokkal, változásokkal teli újrakezdés nyomot hagy a márkáik életén is. Ők így vélekednek a jövőről.

Hogyan élted meg a karanténidőszakot? Mit jelképez számodra ez a pár hónap „elvonulás”?

Nagyon régóta arról álmodoztam, hogy végre úgy tervezhessek meg egy kollekciót, hogy hetekre elvonulok egyedül. Erre eddig még soha nem került sor, mert annyira sok feladatot rótt rám a hétköznapokban a ruhák elkészítése, a műhelyben folyó munkálatok. Most azonban megvalósulhatott ez a vágyam a vidéki házunkban. Néhányszor kilátogattam apukám kecskefarmjára, így a sok állat között, a természetben eltöltött idő miatt nem éreztem magam egyedül ebben az időszakban sem.

Hogyan hatott a márkádra a karantén? Van olyan, amit ezentúl máshogy csinálsz, amin esetleg változtatsz?

Megértettem, hogy mennyire fontos, hogy időt töltsek egyedül, gondolkodással, tervezéssel, és ezt be fogom iktatni a jövőben is.

Hogy látod a divatipar jövőjét – itthon és nemzetközi szinten is akár?

Remélem, hogy lelassul ez az iparág, és nem az újdonságok hajhászása lesz a motor, hanem a valódi értékek keresése.

A márkádon keresztül hogyan tudsz reflektálni a megváltozott körülményekre?

Elhatároztam, hogy nem fogok feltétlenül alkalmazkodni a divatipar által megszabott szezonokhoz, hanem szezonon kívüli kollekciókat tervezek. Már korábban is rájöttem, hogy a márkám esetében nem fontos az évi 2-4 kollekció, de most megerősödött bennem az a felismerés, hogy az élet nyújtotta változáshoz érdemesebb igazodni, mint a megszokott rendhez.

Mi az, amit megtartanál ebből a csendesebb időszakból – a saját életedben vagy akár a világban?

Nemcsak az világított rá, hogy le kell lassulni és nagyon fontos elmélyülni a dolgokban, hogy végre alkalmat adott erre számomra a járvány, és láttam az eredményét, hanem a tanítás is. A kisképzős (Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium) textilszakosok a karanténban ugyanolyan jól teljesítettek, mintha iskolába jártak volna, sőt a munkáikon látható volt, hogy milyen jó kiszakadni a Insta-Pinterest világból, és máshol keresni az inspirációt, önmagunkhoz közelebbi helyeken.

Mit jelképez számodra és márkád számára az elkészült alkotás?

A 2020-as kollekciót az ünnepnek szenteltem, a ruhák azokhoz a pillanatokhoz készültek, amelyekre örökre emlékezni fogunk. Az önfeledt ünneplésről a járvány idején csak álmodozhatunk, így született az álomszerű lány, aki az új kollekció darabját és a Vecsei Millinery fejdíszét viseli, pillantása viszont elárulja, hogy már bizakodik.

Olvass tovább!