Műanyagból készült luxustermékekért kapott rangos díjat a divattervező

2020. október 22.
Egy különleges tervező kapta meg idén a divatipar egyik legfontosabb díját. Tom Van Der Borght tervezőt nem véletlenült emelte magasba a zsűri.

A Hyères Nemzetközi Divat és Fotográfia Fesztivál a divatipar egyik legrangosabb díjátadója, ami nagyon komoly ugródeszkát jelent a feltörekvő művészeknek. A kitüntetést három – divat (1986 óta), fotográfia (1997 óta) és divatkiegészítők (2017 óta) – kategóriában ítélik oda a fiatal tehetségeknek. A zsűri a szakma szaktekintélyeiből áll.

Bár az idei díjátadót áprilisról októberre kellett halasztani a pandémia miatt, a díjazás nem maradt el, divat kategóriában pedig a 42 éves belga Tom Van Der Borght kapta a nívós elismerést, amit újrahasznosított alapanyagokból készített, játékos alkotásainak köszönhetően érdemelt ki.

„Az édesanyám képzett varrónő és szabó, így én anyagok és varrógépek között nőttem fel – nyilatkozta a tervező, aki már-már gyerekként saját divatmárkáról álmodott. – A díjnyertes kollekció egy extrém önarckép. Egy nagyon nehéz időszakon mentem keresztül, amikor elkezdtem ezen dolgozni. Ekkor tanultam meg, hogy mindenkinek megvan a maga problémája, és néha úgy érezzük, nem vagyunk elég jók erre a világra. Ezért szerettem volna egy kollektív érzelmet megteremteni, hogy jogot kapjon a létezésre mindaz, ami nonkonformista, ami a norma határain kívül található. A munkámban ezt a gondolatot ültetem át egy kortárs városi, törzsi vízióba, miközben arra is keresem a választ, hogy milyen lesz a luxus, a haute couture a jövőben.”

A téma kapcsán a környezetbarát megoldások, a fenntarthatóság megkerülhetetlen, ám a tervezőnek erre is megvan a maga válasza: „Mindig is vonzottak az olyan dolgok, amiket az emberek haszontalannak ítéltek, amiket csak úgy kidobtak. Olyan műanyag termékekkel akartam dolgozni, amiket alapvetően csak egyszer használunk, hogy aztán luxusterméket készítsek belőlük. Gyapjúmaradványokból kötöttárut fejlesztettem, és összedolgoztam egy beszállítóval, aki zöldségekből készít csodálatos szőrmeimitációt.”

Kattints a fotóra a galériáért!

Tom Van Der Borght
7 fotó megtekintése

Forrás: Vogue
Fotó: Getty Images

Olvass tovább!