100 éve született az álmok kézművese, Judith Leiber

2020. december 11.
1921 januárjában született, és három évvel ezelőtt, 72 év házasság után, festő-szobrász férjével egyazon napon hunyt el. Több ezer kézzel készült, fantáziadús ékszertáskát tervezett, sokat közülük a házaspár munkáit bemutató múzeum, a Leiber Collection őrzi. Amikor régi fotókat kértünk tőlük cikkünk illusztrálásához, a múzeum kurátora azt mondta: Mrs. Leiber nagyon boldog lenne, hogy a magyar Marie Claire megemlékezik a születésnapjáról.

Egy asztalnál ült a first ladykkel, fontos szerepet kapott egy kultfilmben, kézen fogva járt-kelt a világ legbefolyásosabb nőivel, és évtizedek óta diszkréten őrzi a filmcsillagok titkait. Vérbeli átalakulóművész, a formája éppúgy lehet jegesmedvéé, mint egy szelet görögdinnyéé vagy szivárványszínű léghajóé, de mindig bámulatosan elegáns, nemhiába vívta ki magának a táskák birodalmában az elvitathatatlan főszerepet. Ma azonban ne őt, a táskák táskáját, hanem alkotója, a friss kreativitását évtizedeken át őrző, magyar származású tervező, Judith Leiber tehetségét ünnepeljük.

Egyszer volt, hol nem volt… 

…száz évvel ezelőtt, 1921. január 11-én Pető Juditként született jómódú budapesti családba. 18 évesen a londoni King’s College-ben kezdett kémiát tanulni, mert a szépségiparban képzelte el a jövőjét. Az élete meséje azonban nem haladhatott simán előre, a második világháború kitörése félbeszakította a tanulmányait. Pesten, a neves Pessl kézitáska-készítőnél lett tanonc, és néhány év alatt mindent megtanult, amit csak egy ilyen kiegészítőről tudni lehet. Ő lett a táskakészítők budapesti céhének első női tagja. A zsidó származású Pető család viszontagságos körülmények között élte túl a háborút.

A herceg fehér lovon 

A szörnyűségek még szinte el sem múltak, amikor Judit a pesti utcán összetalálkozott élete szerelmével, az Európában szolgáló Gerson Leiber amerikai katonával. Azonnal összeházasodtak, és egy évvel az esküvő után már együtt repültek az Egyesült Államok felé. A fiatalasszony poggyásza mindössze a kézműves szaktudása és tapasztalata, és a bőrdíszműves eszközeit rejtő láda volt. Az amerikai piacon pedig nemigen akadt hozzá hasonló kézműiparos, olyan, aki elejétől a végéig, a tervek felskiccelésétől a késztermék díszcsomagolásáig képes volt elkészíteni egy táskát. Ennek a tudásnak köszönhetően kapott feladatot nagy cégeknél és tervezők műhelyeiben.

Az egyik ilyen Nettie Rosenstein volt, aki 1953-ban, Eisenhower elnök beiktatási ceremóniájára a first lady ruháját és kiegészítőit szállította. Mamie Eisenhower egy olyan, strasszoktól és gyöngyöktől csillogó selyemretiküllel jelent meg az ünnepségen, amelyet Judith készített (és amit a mai napig őriznek a washingtoni Smithsonian Intézetben). A varázs sikerült. És Eisenhowerné csak az első volt a first ladyk hosszú sorában, akik jeles alkalmakkor magától értetődően Leiber -táskát tartottak a kezükben.

Ha kíváncsi vagy a Leiber Collection Museumra, a honlapjukon tehetsz egy virtuális sétát, Judith Leiber oldalát pedig ITT találod!

 

A cikk folytatását a december 10-én megjelent Marie Claire-ben olvashatod!