A Tarot ihlette a Dior haute couture kollekcióját

2021. január 27.
Online bárki megézheti a Dior lélegzetelállító haute couture bemutatóját, amit a tarot-kártya izgalmas világa inspirált.

Christian Dior nagy rajongója volt a jóslatoknak, a látóknak, önéletrajzában is megannyi sorsdöntő találkozásról és jövendölésről írt. Életútjáról például ezt jósolták neki egyszer: „Rendkívüli lesz. A házad forradalmasítja a divatot!” A spirituális birodalom egyik kulcsa a tarot-kártya, amely nemcsak az ismeretlen felfedezésében segít, de az önmagunkkal való szembenézésben is. A divatház kreatív igazgatóját, a feminista Maria Grazia Chiurit olyannyira megihlette ennek a mágikus világnak a vizuális nyelvezete, bonyolult és lenyűgöző karakterei, hogy 2021-es haute couture kollekcióját is erre építette fel.

Dior haute couture

A Dior haute couture kollekciójában a kártya alakjai elevenednek meg, akik gyönyörű kasmír-, bársony-, organzaruhákban lépnek Matteo Garrone olasz rendező kamerája elé, hogy 15. századi díszletek között játsszák el a rájuk osztott szerepet. Maria Grazia Chiuri a kollekció tervezésekor a híres Visconti-Sforza tarot-lapjaihoz nyúlt, amely egyes források szerint Filippo Maria Visconti milánói fejedelem nászajándéka volt leányának 1441-ben, a lapokat pedig Bonifazio Bempo művész készítette. A Visconti-Sforza tarot-kártyát királyi tarot-nak is hívják, a lapokon lévő figurák ugyanis uralkodók, hercegek és más magas rangú személyek képmásait jelenítik meg. A kártya nem a közembernek készült, az uralkodói tanácsadást szolgálta, de megjósolta az uralkodóház dicső jövőjét is. Ezt a kort idézi meg a Dior álomszép haute couture összeállítása, amit január 25-én hagyományos divatbemutató helyett egy mesében mutatott be a divatház.

Az haute couture bemutatót az alábbi kisfilmben tudod megnézni, a kollekciót pedig a Dior hivatalos weboldalán keresd

Forrás: Dior Fotó: Dior

Olvasd el ezt is!