Elhunyt a Tiffany legendás tervezője

2021. március 24.
Elsa Peretti dizájnert és egykori modellt nyolcvanéves korában érte a halál. A 20. század legbefolyásosabb ékszertervezői között számon tartott alkototó több mint ötven éven keresztül tervezett a Tiffanynak, ékszerei a hozzá hasonló modern, dolgozó nő számára készültek.

Az olasz származású Elsa Peretti mindössze 21 éves volt, amikor elhagyta szülőföldjét, hogy önálló életet kezdhessen. Először Barcelonában modellkedett, majd 1968-ban New Yorkba költözött, hogy ott alapozza meg karrierjét. Nagyon hamar a pulzáló manhattani kulturális élet ismert alakja lett, szimpatizált azokkal a törekvésekkel, amik a nők helyzetén akartak javítani, hogy visszakapják életük, karrierjük és a testük fölötti kontrollt.

elsa peretti

Az ékszertervezést 1969-ben kezdte, először Giorgio di Sant’Angelo, majd Roy Halston Frowick divattervezők számára – utóbbi letisztult, minimalista stílusa a ‘70-es években lett világszerte ismert.

elsa peretti

Elsa Peretti 1974-ben került a Tiffany luxusmárkához, ahol közel ötven évvel ezelőtt tervezte meg leghíresebb ékszerét: a Bone névre keresztelt karperecet, ami gyémánt és arany helyett polírozott ezüstből készült, erőt és érzékiséget közvetített. Karrierje során számtalan nagy sikerű, minimalista darabot tervezett, amik kiállták az idő próbáját, nemcsak a szakma, de az ékszerek rajongói is számon tartják azokat – így egyáltalán nem véletlen, hogy a Tiffany kínálatában örök darabok maradnak. Elsa Peretti sikere egyedülálló volt, hiszen kivételes tehetsége egy férfiak által uralt világban kapott figyelmet és elismerést.

elsa peretti

A tervezőt azonban nemcsak a munkája, de személyisége miatt is mindenki nagyra tartotta, szerette. 2000-ben alapította meg jótékonysági szervezetét, ami a Nando and Elsa Peretti nevet kapta, és ami  környezetvédelmi, szociális és kulturális tevékenységeket támogat. „Az, hogy jó tervező vagyok, számomra nem egy megerőltető dolog, de az, hogy jó ember legyek, az már nem könnyű feladat – de nagyon szeretném megpróbálni” – nyilatkozta ötvenedik születésnapján az ikonikus tervező.

elsa peretti

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!