A slow fashiont ünneplik a magyar diákok

2021. április 24.
A METU Fenntartható divattervező pályázatot hirdetett Reduce, Reuse and Recycle kapszulakollekció pályázat címen, melynek során kreatív technikákkal textilhulladékból készült ruha alkotására ösztönzik a diákokat.

Szilágyi-Csüllög Mónika, a Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divatmárka menedzsment képzésének szakvezetője elmondta, hogy elsődleges céljuk tudatosítani a diákok körében a mértéktelen divatcikkfogyasztás hatásait, és felhívni a figyelmet a textilipar környezetszennyezésére. A divat egy nagyon jó kommunikációs felület, és egyben csatorna is a fenntarthatóság fogalmának megismertetése, mert a 6-12. évfolyam számára központi téma az önkifejezés és a csoporthoz való tartozás kérdése. A divatos öltözködéssel a diákok énfogalmukat fejezhetik ki, bizonyos márkák és termékek vásárlásával és viselésével bemutathatják gondolataikat, értékrendjüket, akárcsak azt, hogy kik ők valójában, vagy kik szeretnének lenni.

fenntarthato-divat-metu

„A programot úgy állítottuk össze – meséli a szakember –, hogy minden diák megtalálhassa azt a felületet, amin keresztül a fenntartható divat témájához kapcsolódni tud.”

Gondolatébresztő workshop

A Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divatmárka menedzsment képzés hallgatóival egy gondolatébresztő Slow fashion – fast fashion workshopot is szerveznek, melynek során egy bírósági tárgyalást imitálva érvel a fast fashion és a slow fashion csapat. A Témahéten résztvevő iskolák választhatnak, hogy levetítik az általunk felvett workshopot, majd megbeszélik a hallottakat, vagy ha kedvük van hozzá, akár magunk is megszervezhetnek egy hasonló vitát. E feladat során fejlődik a diákok szóbeli kifejezőkészsége, szókincse a társadalmi, gazdasági, és környezetvédelmi kontextusok skáláján. 

Gondolva az inkább kreatív tevékenységet kedvelő, gyakorlatias beállítottságú diákokra, meghirdetnek egy fenntartható divattervező pályázatot is: Reduce, Reuse and Recycle kapszulakollekció-pályázat címen, melynek során kreatív technikákkal textilhulladékból készült ruha alkotására ösztönzik a diákokat. Ezzel a kreatív, problémamegoldó gondolkodásra ösztönző feladattal a háztartásunkban fellelhető textilhulladék újrahasznosítására szeretnék felhívni a figyelmet, illetve erre ötleteket adni. A pályázatra csoportok jelentkezhetnek egy 3 darabos mini kapszulakollekcióval. A pályaművet rajzokkal, fotókkal illusztrálva kell bemutatni. A vállalkozó szelleműek a csapatmunkáról egy saját készítésű, 2 perces videóban is beszámolhatnak a tervezés folyamatáról és az elkészült kollekcióról. A diákok 2 korosztályban (6-9. évfolyam, 10-12. évfolyam) legalább 2, maximum 5 fős csapatokban indulhatnak a versenyen. A pályázathoz a diákok inspirációs forrásokat, fenntartható tervezők példáit, DIY praktikákat kapnak segítségül, amelyek elérhetőek és letölthetőek a Fenntarthatósági Témahét Fenntartható Divat aloldalról.

A programon való részvételhez iskolai regisztráció szükséges, amelyet 2021. május 10-ig tehetnek meg az iskolák. A Fenntartható Divat Program és a pályázat részletes kiírása elérhető ITT.

A pályázat eredményhirdetésére május 28-án, az ALMAZÖLD KONFERENICÁN kerül sor. 

Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!


Kapcsolódó