73 éves korában elhunyt Thierry Mugler tervező

2022. január 24.
Meghalt Thierry Mugler tervezőzseni, akinek munkássága nemcsak a divatra, de a zeneiparra is rányomta bélyegét.

„Nagy szomorúsággal tudatjuk, hogy 2022. január 23-án vasárnap elhunyt Manfred Thierry Mugler. Nyugodjon békében a lelke” – osztotta meg a divatház a tervező privát Instagram-oldalán a szomorú hírt. A dizájner 73 éves volt. Halálának okát tudni még nem lehet.

Thierry Mugler

Thierry Mugler szülei az osztrák Linz városából származnak, amit a család a második világháború idején hagyott el, a tervező Strasbourgban született és nőtt fel. A rajz és a tánc műfaját már gyerekkorában felfedezte, 9 évesen klasszikus balettet tanult, 14 évesen pedig csatlakozott a Rhin Opera (Opéra national du Rhin) balett-társulatához. Ezzel egyidőben belsőépítészetet tanult a Strasbourg School of Decorative Artsban, részmunkaidőben pedig kirakatrendezőként dolgozott. Húszévesen divattervezést tanulni a párizsi École Arts Decoratifsban, majd éveken át szabadúszó divattervezőként dolgozott különböző párizsi stúdiókban és divatházakban. 1973-ban alapította meg saját Mugler márkáját, 1974-ben pedig bemutatta első kollekcióját.

Erőteljes, harsány, avantgard esztétikájának köszönhetően hamar megismerte a világ: a latex, a nehéz bőrök, a széles vállak, az extrém cipősarkak, a szegecsek, a lakk és a darázsderék lett a védjegye, ünnepelt divatsztár lett belőle, a kor szupermodelljei váltották egymást a kifutóin, és olyan hírességek inspirálták, mint Grace Jones, Joey Arias és David Bowie. Ő tervezte George Michael Too Funky című videóklipjének valamennyi ruháját.

7 fotó megtekintése

Hiába a gigantikus siker, Thierry Mugler soha nem pihent, karrierje csúcsán márkája bővítésébe kezdett. 1992-ben, első haute couture kollekciójával egyidőben, piacra dobta az ikonikus Angel parfümöt, 1998-ban – jóval a közösségi média, az influenszervilág és a digitális bemutatók előtt – szintén ő volt az első nagy tervező, aki élő közvetítésben mutatta be divatbemutatóját a világhálón.

A 2000-es évek elején divatrészlege és valamennyi üzlete bezárt, a dizájner elzárkózott a nyilvánosság elől, de tervezőként, tanácsadóként, kreatív igazgatóként, koreográfusként és jelmeztervezőként továbbra is aktív maradt, olyan sztárok munkáját segítette, mint Lady Gaga és Beyoncé. Divatkiállítása az egész világot bejárta, 2008-ban pedig újra piacra dobták a Mugler divatmárkát, de már az alapító kreatív munkája nélkül.

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!