Átlagos testalkatú modellek vonultak a Valentino kifutóján

2022. január 31.
Nemcsak az haute couture kollekció, de a modellválasztás miatt is izgalmas volt végignézni a Valentino legutóbbi párizsi show-ját.

A párizsi divathét haute couture bemutatói közül nemcsak kollekciójával, de modelljeivel is nagy visszhangot váltott ki Pierpaolo Piccioli, a Valentino divatház tervezője, aki 2021-es szenzációs bemutatója után idén is nagyot álmodott, amelynek része volt az is, hogy a nagyon vékony modellek mellett átlagos testalkatú és különböző korú modelleket kért fel. „Úgy éreztem, itt az idő, hogy változtassunk!” – nyilatkozta a sztárdizájner, aki már 2008 óta ül a kreatív igazgatói székben.

Bár néhány divatház eddig is alkalmazott egy-két plus-size, illetve átlagos testalkatú modellt, hogy elmondhassák, követik a testpozitív trendeket, a modellekre szabott ruhák mindig túlságosan óvatosak voltak, legtöbbször eltakarták azokat a testrészeket, amelyek láttatásáról úgy gondolták a tervezők, hogy sértők lehetnek. Pierpaolo Piccioli nem kér ebből, olyan kacér, bátor és elegáns darabokat tervezett, ahol mély kivágások, sejtető anyaghasználat, búja szabásminta ünnepli a női idomokat.

Nem ez az első alkalom, hogy szakít a megszokásokkal. Két évvel ezelőtt például 65 modellből 43 volt fekete a bemutatóján, ami kapcsán Pierpaolo Piccioli akkor úgy fogalmazott, hogy „bár a [couture] az egyediséget ünnepli, ami a sokszínűség szinonimája, az mindig is azt jelentette, hogy az a fehér embereknek készül.” Ezzel a lépésével nem titkolt célja volt, hogy az Olaszországban erősödő, bevándorlásellenes, idegengyűlölő nézetekkel szembemenjen.

Kattints a képre, és nézd végig a galériát!

37 fotó megtekintése

Forrás: The Guardian Fotók: IMaxtree

Olvasd el ezt is!