Fergeteges show-t mutatott be Sevillában a Dior

2022. június 24.
Álomszép utazásra hív a Dior 2023-as Cruise divatbemutatója, amit Sevilla ihletett. Nézd meg a show-t videón!

Sevilla központjában, a Plaza de Espanával a háttérben, egy andalúz dráma részeként mutatta be a Dior divatház 2023-as Crusie kollekcióját, amihez két flamenco előadó és negyven további táncos asszisztált.

Dior

A köztudottan feminista Maria Grazia Chiuri, a Dior kreatív igazgatója alámerült a dél-spanyolországi régió hagyományainak, mesterségeinek, történelmének és női hőseinek történetében, hogy egy hiteles, méltó és lélegzetelállító kollekciót tervezzen. „Nagyon szeretem a környéket” – nyilatkozta a designer. – Érzed, hogy itt igazán él a hagyomány. Azonosulni tudok a mediterrán nőkkel, erős kötődést és kapcsolatot éreztem velük.” A divatbemutatón fellépő flamenco-táncos megtestesítette azt a nőt, aki a tervezőt inspirálta: „Carmen Amaya volt az első női flamenco táncos, aki az ‘50-es években férfiruhát viselt. La Capitanának hívták – nagyszerű név! Párizsba ment, és nagyon híres lett.” Ennek a művésznek a képe adott ihletet a tervezőnek, aki férfias szabásmintákra építette fel kollekcióját. Ez a gondolatiság alapból nagyon közel áll a designerhez, aki az androgün és feminista öltözködésről alkotott elképzelését már a kezdetektől fogva adoptálta a terveibe.

A tökéletes választás

Ahogy az Maria Grazia Chiuritől már megszokott, a bemutató előtti hónapokban a régió minden szegletét bejárta, hogy szoros kapcsolatot alakíthasson ki az iparművészekkel, kézművesekkel. Ahogy a Dior azt Olaszországban is tette, az együttműködést olyan szintre szeretné emelni, hogy az a helyi alkotók számára is jövedelmező lehessen, ez pedig csak úgy valósulhat meg, ha a divatház élő kapcsolatot ápol a készítőkkel. Maria Grazia Chiuri rajong ezért az elgondolásért, szeret utazni, új emberekkel kapcsolódni, gyárakba és műtermekbe látogatni, számára ez egy igazán kreatív és empatikus folyamat.

Sevilla tökéletes választásnak bizonyult, a városban ugyanis pulzál az élet, ami a művészetekre, a vallásra, a táncra, a kultúrára és az építészetre támaszkodik. (A Dior rendezvénye előtt rendezték meg például a Corpus Christi ünnepét, amikor Madonna és a szentek ősi szobrait virágokkal díszítik, és damasztokkal, brokátokkal, hímzett kelmékkel díszitett lábazatokon viszik körbe).

„Sevilla olyan kikötő volt, ahol számos kultúra találkozott. Ez adja a hely szépségét – mondja Chiuri. – Ma, amikor egyre több ember válik nacionalistává, a divattal kell hidat építenünk. A kézművesség történetében mindez benne van.”

Nézd meg a Cruise bemutatót videón!

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!