Ez a ruhaanyag több fokot javíthat a hőérzetünkön a kánikulában

2023. július 09.
Azt gondolnánk, hogy a pamutnál nincs kellemesebb viselet a 30 fok feletti melegben. Pedig jobb, ha kétszer is meggondoljuk, felvesszük-e a kedvenc pamutvászon ruhánkat, ha nem akarunk elolvadni a kánikulában.
Legrosszabb anyagok nyári ruhának
  • Ha okosan választjuk meg, milyen anyagból készült ruhát viselünk, jelentősen javíthatja a hőérzetünket a nagy nyári melegben.
  • Az evidens, hogy vannak olyan ruhák, amik a szekrényben pihennek a hidegebb hónapokig, ilyen például a bőrnadrág, más anyagok viszont meglepő módon nem a legpraktikusabbak 30 fok felett.
  • A rossz anyagválasztás a ruháknál nemcsak kényelmetlen lehet, de akár gombás fertőzés melegágya is lehet.

Amikor a meleg nyári napokon kiválasztjuk, milyen ruhát veszünk fel, érdemes kétszer is megnéznünk a címkét, milyen anyagból készült az adott öltözék. Meglepő textilek lehetnek roppant kényelmetlenek a kánikulában, és még forróbbnak érezhetjük az időt miattuk.

A műszálas ruha a legnagyobb ellenség

A poliészter, nylon és akril anyagokat nagyon sokféle ruhadarabhoz használják a divatiparban. A poliészter a 21. századra a legnagyobb mennyiségben előállított textil lett, és egyáltalán nem úgy tűnik, hogy itt megállt volna. 

Bár vannak olyan műszálas textilek, melyeket kifejezetten sportoláshoz terveztek, a szintetikus anyagszálak, mint a poliészter, nylon vagy akril, nyáron nem jelentenek túl kényelmes választást. Egy 100 százalék poliészter póló ugyan felszív némi izzadtságot, a testhőt nem vezeti el, emellett a testszagot is felerősíti. 

A sportruházat abban tér el a sima utcai poliészter öltözékektől, hogy az alapanyagául szolgáló mikroszálas poliészter sokkal-sokkal vékonyabb fonalból áll, így nagyon könnyű viselet, emellett több izzadtságot tud felvenni. Gyakran baktériumölő anyaggal kezelik az anyagot, hogy így megelőzzék a szagokat. 

Ezzel szemben a nem kifejezetten sportoláshoz gyártott műszálas ruhákban nem csak még melegebbnek érezhetjük az időt, de a szellőzés hiánya miatt sokkal többet is izzadunk benne, amit az anyag nem szív magába. Ez különösen rossz a bőrünknek. Túlmelegedhet és a gombás fertőzéseknek is ideális táptalajt jelent. A bőrgyógyászok különösen a nylon anyagú ruháktól óva intenek nyáron.

Az imádott farmerünket is tegyük félre nyáron

Bármilyen évszakban alapdarab a klasszikus farmer, hiszen könnyű magunkra kapni és bármivel jól mutat. De a kánikulában nem túl praktikus. Túl vastag, nem szellőzik eléggé, ha nem keverik elasztánnal, nem tágul. Mivel tipikusan sötét színű, így a meleget is magába szívja, ellenben a világos farmer segíthet hűvösen maradnunk. 

Ha mégis szeretnénk farmert hordani nyáron, vegyünk fel fehéret vagy kőmosottat, bő szabásút és inkább vékonyabb farmer anyagból készült nadrágot, ruhát válasszunk.

Meglepő, de a pamutzokni sem ideális melegben

A szandál-zokni hódít idén, mégsem biztos, hogy a pamut anyag a legjobb választás

A szandál-zokni hódít idén, mégsem biztos, hogy a pamut anyag a legjobb választás

A pamutról úgy tartják, hogy a nyári melegben ideális viselet. Ez alól egy kivétel van: a zoknink. Mivel a pamut egy természetes textilszál, ami megfelelően szellőzik, általában vékony, így kényelmes nyári ruhák készülhetnek belőle. Ugyanakkor magába szívja és megtartja a nedvességet. Ez a testünk szempontjából jó, míg a lábunkon már kevésbé. Ha a zokni nedves marad az izzadtságtól, hamar bebüdösödik, ráadásul a gombás fertőzések is elszaporodhatnak miatta. 

Inkább a vékony merinó gyapjú, vagy a poliészterből készült sportzoknik lehetnek ideálisak a meleg időben. 

A gyapjú sem túl jó, de nem mindegyik

Nem meglepő, hogy a tipikus téli viselet, a gyapjú nem éppen ideális nyári ruhának. Van azonban egy olyan változata, ami viszont pont, hogy tökéletes alapanyag a melegebb évszakokban is. Ez a vékony merinó gyapjú. A vékonyabb textilszálak roppant hatékonyan veszik fel a nedvességet és vezetik el a testünktől, ezáltal csökkentik a testhőmérsékletet. Egy ujjatlan merinó póló a legkényelmesebb viselet lehet 30 fok felett.

Mit hordjunk a kánikulában?

A felsorolásból úgy tűnhet, mintha semmi sem lenne javasolt a nyári hónapokban, mert minden túl meleg és túlságosan megtartja a nedvességet. Szerencsére ez így nem igaz. Mutatjuk, melyik anyagok tökéletesek nyári ruhának:

  • Természetes textilek: lenvászon, pamutvászon, pamut jersey
  • Világos színű textilek, amik nem nyelik el a meleget
  • Jól szellőző, bő fazonú ruhák

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash