A lyukas zokni dilemmája: hogyan tarthatnak tovább a zoknik?

2021. május 07.
Minden fehérnemű közül valószínűleg zokniból pusztítunk a legtöbbet. Dörzsöli a cipő, meggyötri a mosógép, és gyakran a padló apró egyenetlenségeivel is meg kell küzdeniük. Nem csoda tehát, hogy a kedvenc zoknikon pár hónap után megjelenhetnek a lyukak. Hogyan tehetjük hosszabb életűvé a zokninkat, ha még sokáig szeretnénk viselni?

Egyedül a zoknigyártók örülnek annak, ha gyakran kilyukadnak a lábunkon, ám néhány egyszerű lépéssel mi lehetünk azok, akik a végén nevetnek, hiszen meghosszabbíthatjuk a kedvenc zoknink élettartamát.

zokni-lyuk-mosas

Hogyan mossuk?

A zoknik hattyúdala akkor elkezdődik, mikor először dobjuk őket a mosógépbe. Bármennyire is rossz ezzel szembesülnünk, a rugalmas anyagból készült zokniknak hideg vizes kézi mosás lenne az ideális. Ha mégis betesszük a mosógépbe, fordítsuk ki, és kímélő programon, alacsony hőfokon mossuk. Nagyon fontos még, hogy a szárítógépbe viszont semmiképp se tegyük be, inkább kicsíptetve, a levegőn hagyjuk megszáradni. 

Ne használjuk papucsnak

Amikor hazaérkezve lerúgjuk a cipőnket, ne zokniban mászkáljunk a lakásban. Arra találták ki, hogy kényelmesebbé tegye a cipő viselését, kipárnázza a lábunknak a lábbeliket. Nem arra tervezték, hogy a padló egyenetlenségeit kibírja. Ha mégis szeretnénk zokniban lenni otthon, válasszunk megerősített talprészű darabokat. 

Ha a lábunkat óvjuk, a zokninkat is 

Figyeljük meg, hol keletkeznek leggyakrabban lyukak az zokninkon. Ez sokat elárul arról, hol kellene alapos pedikűrnek alávetnünk a lábunkat. A túl hosszú lábköröm és bőrkeményedés a saroknál, mind kikezdheti a zokni anyagát. Ezeken a területeken általában erősebb ugyan a zokni, ám ez sem garancia arra, hogy ha gyakran hordjuk, nem lyukad ki az anyag.

Forrás: Mental Floss Fotó: Unsplash

Olvass tovább!