„A főzés összehoz”

2013. szeptember 11.
Nagy Tünde Ízbolygójával 2007-ben találkoztunk először, mikor a gasztroblogokat szinte csillagvizsgálóval kellett kutatni. Tünde ma már az egyik legismertebb „főzős” blogger, aki e rövid interjú alatt is rendesen meghozta az étvágyunkat.

Miért pont a gasztro blogolást választottad?

Gyermekkoromban a konyha és a főzés mindig központi szerepet játszott az életünkben, és ahogy felnőttem, ez nem változott. Imádok főzni, szeretem, ha ízlik, amit készítek. Mivel az ismerősök és a barátok rendszeresen recepteket kértek tőlem, egyszerűbbnek láttam indítani egy blogot, ahol bárki megtalálhatja őket. Akkoriban – hat évvel ezelőtt -, még viszonylag kevés gasztroblog volt, ezért a többi „kollégával” intenzíven követtük egymást. Később a magánéletben is elkezdtünk összejárni és társasági életet élni, melyből mai napig tartó barátságok születtek. Mondhatjuk, hogy a főzés összehoz.

A változatos, kiegyensúlyozott étrendet nem könnyű mindennap megoldani. Milyen tipped van arra, hogy az állandó rohanásban is egészséges ételekek együnk?

Ehhez a kulcsszavak a TUDATOSSÁG és a TERVEZETTSÉG. Az egészséges étkezés – minimális előre tervezéssel-, akár mindennap könnyen megvalósítható. Jelenleg egy magánóvoda napi szintű menüjét készítem, és intézem az alapanyag beszerzéseket is. A lányom már iskolás, így a tízórai, ebéd és uzsonna elkészítése külön feladat, miközben a saját táplálkozásomra is igyekszem odafigyelni. Úgy vettem észre, hogy az étkezéssel kapcsolatos tudatosság az élet más területein is pozitív változásokkal jár, így érdemes időt és energiát szánni rá.

Minden recepted előtt egy kis idézetet találunk. Hogyan párosítod őket?

Nagyjából másfél éve írok idézeteket a receptekhez, amióta nehezebb életszakaszban vagyok. A párosítás viszont nagyon érdekes. Mikor posztot írok, mindig megtalál egy idézet. Nem több, hanem pontosan az az egy, ami akkor a legjobban írja le, hogy éppen hogy érzem magam, és mi foglalkoztat leginkább.

Mindig van kedved főzni, vagy néha kicsit lazítanál és inkább rendeltek pizzát?

A főzés alkotás, szinte az egyetlen dolog, amiben maximálisan fel tudok oldódni, és pezseghet a kreativitásom. Szeretem azokat az alkalmakat is, mikor a barátainkkal elmegyünk vacsorázni, de a legjobban azért vagyok oda, ha a párom készít valami finomat. Fantasztikus fogásokat tud összerakni! Így pizzát sosem rendelünk.

Kivel főznél együtt szívesen?

Tanítok főzőiskolákban és a gyerekeknek főzőfoglalkozást tartok az oviban. Hatalmas élmény közösen elkészíteni az ételeket. Izgalmas és tanulságos, ahogyan a közös főzéseken megnyílnak az emberek. Titkos álmom teljesülne, ha egyszer Anne-Sophie Pic-kel közösen főzhetnék. Konyhája, mint maga a NŐ: elegancia, letisztultság, igazi rafinéria minden tányéron.