Az édeskömény az egyik kedvenc konyhai alapanyagom, mivel rendkívül sokoldalúan felhasználható. A gumó ropogós, szuper nyersen, párolva, levesként, rizottóba vagy nyersen naranccsal, körtével. A tetején lévő ánizskapor bóbitát is nyugodtan felhasználhatjuk, finoman ánizsos íze remekül harmonizál az ételünkkel.
Édeskömény-vöröslencse saláta körtével
1 fej hagyma
2 ek olaj
2 édeskömény gumó
2 körte (kemény húsú)
1 narancs leve
10 dkg vöröslencse
só
frissen őrölt bors
fél citrom leve
2-3 ek extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A vöröslencsét kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. Az édesköményt megmossuk, és vékony csíkokra vagdossuk. Egy serpenyőt előmelegítünk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Az édesköményt is a hagymához adjuk, ráfacsarjuk a narancs levét, sózzuk, borsozzuk és lefedve 5 percig pároljuk. Félrehúzzuk a lángról, majd hozzáadjuk az időközben felszeletelt körtét is. A megfőtt vöröslencsével végül összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, citrom levével és az olívaolajjal meglocsoljuk. Aki gazdagabb étele vágyik, főzzön hozzá jázmin rizst, azzal is remek.