Hozzávalók:
3 dl tejszín
3 dl tejföl
3 zselatinlap
1 vaníliarúd
2 ek porcukor
3 ek kristálycukor
2 ek víz
fél fürt szőlő
Elkészítés:
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt a tejföllel és a porcukorral összekeverjük, majd felmelegítjük forráspontig. A zselatinlapokat feloldjuk a forró tejszínben, majd a vaníliarudakat kiszedjük és poharakba adagoljuk a folyadékot és hűtőben kihűtjük.
Jöhet a KARAMELLIZÁLÁS:
A hiedelmekkel ellentétben karamellizálni nem bonyolult dolog! Néhány szabályt kell csak betartanunk ezzel kapcsolatosan.
1. Világos aljú edényben a legkönnyebb, hiszen ebben látszik a karamell színének változása
2. Az edény mérete akkora legyen, hogy a karamellizálandó cukormennyiség max. fél cm vastagon álljon a lábasban. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy az alja megégjen, a teteje pedig kristályos maradjon.
3. Ha már a 75-80 százaléka a cukornak borostyánszínű, akkor lehúzhatjuk a tűzről
A folyamat:
A cukrot a lábasba öntjük és alacsony lángon hagyjuk, hogy magától megkaramellizálódjon. Nem kevergetjük, nem piszkáljuk. A végén hozzáöntjük a vizet, ekkor prüszköl, fröcsög, vigyázzunk! Majd ha a karamell felolvadt a vízben, akkor hozzáadjuk a kimagozott szőlőt.
A karamellizált szőlőt a kihűlt panna cottával kínáljuk. Jó étvágyat!