Tejfölös panna cotta karamellizált szőlővel

2013. október 20.
A ragyogó őszi napsütéshez tejfölös panna cottát kínál nekünk karamellizált szőlővel Ízbolygó. Próbáljátok ki, érdemes!

Hozzávalók:

3 dl tejszín
3 dl tejföl
3 zselatinlap
1 vaníliarúd
2 ek porcukor

3 ek kristálycukor
2 ek víz
fél fürt szőlő

Elkészítés:

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt a tejföllel és a porcukorral összekeverjük, majd felmelegítjük forráspontig. A zselatinlapokat feloldjuk a forró tejszínben, majd a vaníliarudakat kiszedjük és poharakba adagoljuk a folyadékot és hűtőben kihűtjük.

Jöhet a KARAMELLIZÁLÁS:

A hiedelmekkel ellentétben karamellizálni nem bonyolult dolog! Néhány szabályt kell csak betartanunk ezzel kapcsolatosan.

1.   Világos aljú edényben a legkönnyebb, hiszen ebben látszik a karamell színének változása
2.    Az edény mérete akkora legyen, hogy a karamellizálandó cukormennyiség max. fél cm vastagon álljon a lábasban. Ezzel elkerülhetjük azt, hogy az alja megégjen, a teteje pedig kristályos maradjon.
3.    Ha már a 75-80 százaléka a cukornak borostyánszínű, akkor lehúzhatjuk a tűzről

A folyamat:

A cukrot a lábasba öntjük és alacsony lángon hagyjuk, hogy magától megkaramellizálódjon. Nem kevergetjük, nem piszkáljuk. A végén hozzáöntjük a vizet, ekkor prüszköl, fröcsög, vigyázzunk! Majd ha a karamell felolvadt a vízben, akkor hozzáadjuk a kimagozott szőlőt.

A karamellizált szőlőt a kihűlt panna cottával kínáljuk. Jó étvágyat!