Szedres mandulás gesztenyetorta

2013. október 24.
Igazi Nemsüti-találmány a Szedres mandulás gesztenyetorta mascarpone krémmel, ami amellett, hogy elegánsan hosszú elnevezéssel bír, finom, és némi átalakítással még akár gluténérzékenyeknek, cukorbetegek vagy paleolit diétát folytatók is ehetik.

Hozzávalók a tortához:
(18 cm átmérőjű formában sütve)

1 és 1/4 csésze gesztenyeliszt
1 csésze mandulaliszt
2/3 csésze finomítatlan nádcukor
3 db tojás
130 g puha vaj
1 teáskanál bio sütőpor
1 rúd vanília
1 (lehetőleg bio) narancs héja
1 csipet só
1 csésze szeder
1/3 csésze pirított mandula

125 g mascarpone
125 g joghurtos sajtkrém
2 teáskanál (ízlés szerint) por nádcukor
1 evőkanál citromlé (ízlés szerint)
1/2 rúd vanília
egy csésze szeder
ha van, friss szeder a díszítéshez

Elkészítés:

Az összes szedret együtt kezdjük el párolni, és amikor elég levet eresztett, szedjük ki a gyümölcs nagy részét. Ezután forraljuk tovább a szederlét, míg szirupos állaga nem lesz.

Az egész tojásokat keverjük ki a nádcukorral, majd apránként adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Legegyszerűbb robotgépben összekeverni, majd óvatosan beleforgatni a szedret és a mandulát. Sütőpapírral kibélelt formában, légkeveréses sütőben 180 fokon mintegy 35 percig kell sütni. (Végezzünk tűpróbát!)

A krémhez a hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá a besűrűsödött
szederlét is. Úgy forgassuk össze, hogy márványos, ne homogén masszát kapjunk.

Extra tippek!

A Nemsüti-recept saját kísérletezés eredménye, amihez néhány tipp is jár.

  • Ha a sütőpornál figyeltek, hogy gluténmentes legyen, akkor gluténérzékenyként is fogyaszthatjátok
  • Ha cukor helyett nyírfacukrot használtok, akkor cukorbetegség vagy paleolit diéta mellett is fogyasztható