Sári sós piskótája

2013. október 03.
Előző héten már kaphattatok egy kis ízelítőt a Nemsüti konyhájának alapreceptjeiből. Csütörtökönként jelentkező blogjában most az első, kifejezetten nektek szóló receptjével jelentkezik, mégpedig Sári nagymama sós piskótájával!

Sári sós piskótája

Mivel a Nemsütinél a vegaságnál is fontosabb az, hogy részben családi receptekből dolgozunk és igyekszünk minél háziasabb ételeket készíteni, arra gondoltunk, Sári nagymamám egyik első húsmentes receptjével kezdjük a sorozatot. Mi imádjuk, reméljük így lesz vele mindenki, aki kipróbálja.

Az étel alapja felfújthoz hasonló, önmagában is finom, sajttal és zöldségekkel szoktuk tölteni, de szabadon felhasználható, hangulattól és attól függően, mit rejt a hűtő.

Hozzávalók:

50 g vaj
250 ml tej
50 g teljes kiőrlésű liszt
3 tojás, szétválasztva
50 g sajt
só ízlés szerint

a töltelék ezúttal:
1 nagy répa
1 cukkini
1 kápia paprika
1/4 póréhagyma
olívaolaj

bors
borsikafű
natúr kecskesajt

Elkészítés:

A zöldségeket összevágjuk, és egy kevés olívaolajon megsütjük. (Az egyszerűség kedvéért én a sütőben sütöttem 200 fokon.) Amíg sül a töltelék, elkészíthetjük a tésztát, amit 180 fokon sütünk majd.

A vajat olvasszuk fel egy kevés tejben. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a lisztet és a többi tejet is. Keverjük csomómentesre, majd főzzük, míg összeáll. Egyenként üssük bele a tojások sárgáját, sózzuk ízlés szerint, végül, amikor már besűrűsödött, adjuk hozzá a lereszelt sajtot is. A tojások fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a masszába. Kivajazott, lisztezett formában, akár tűzálló tálban süssük arany barnára.

Óvatosan válasszuk ketté a tésztát, az egyik lapra szórjuk rá a kecskesajtot és a sült zöldségeket. Rakjuk rá a tetejét, kenjük meg tejföllel, szórjunk rá reszelt sajtot majd 200 fokon süssük addig, míg a sajt meg nem pirul.

Ha szeretnéd látni nagyobb felbontásban, hogyan készül Sári sós piskótája, kattints ide!