2013. október 03. | nemsuti

Sári sós piskótája

Előző héten már kaphattatok egy kis ízelítőt a Nemsüti konyhájának alapreceptjeiből. Csütörtökönként jelentkező blogjában most az első, kifejezetten nektek szóló receptjével jelentkezik, mégpedig Sári nagymama sós piskótájával!

Sári sós piskótája

Mivel a Nemsütinél a vegaságnál is fontosabb az, hogy részben családi receptekből dolgozunk és igyekszünk minél háziasabb ételeket készíteni, arra gondoltunk, Sári nagymamám egyik első húsmentes receptjével kezdjük a sorozatot. Mi imádjuk, reméljük így lesz vele mindenki, aki kipróbálja.

Az étel alapja felfújthoz hasonló, önmagában is finom, sajttal és zöldségekkel szoktuk tölteni, de szabadon felhasználható, hangulattól és attól függően, mit rejt a hűtő.

Hozzávalók:

50 g vaj
250 ml tej
50 g teljes kiőrlésű liszt
3 tojás, szétválasztva
50 g sajt
só ízlés szerint

a töltelék ezúttal:
1 nagy répa
1 cukkini
1 kápia paprika
1/4 póréhagyma
olívaolaj

bors
borsikafű
natúr kecskesajt

Elkészítés:

A zöldségeket összevágjuk, és egy kevés olívaolajon megsütjük. (Az egyszerűség kedvéért én a sütőben sütöttem 200 fokon.) Amíg sül a töltelék, elkészíthetjük a tésztát, amit 180 fokon sütünk majd.

A vajat olvasszuk fel egy kevés tejben. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a lisztet és a többi tejet is. Keverjük csomómentesre, majd főzzük, míg összeáll. Egyenként üssük bele a tojások sárgáját, sózzuk ízlés szerint, végül, amikor már besűrűsödött, adjuk hozzá a lereszelt sajtot is. A tojások fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a masszába. Kivajazott, lisztezett formában, akár tűzálló tálban süssük arany barnára.

Óvatosan válasszuk ketté a tésztát, az egyik lapra szórjuk rá a kecskesajtot és a sült zöldségeket. Rakjuk rá a tetejét, kenjük meg tejföllel, szórjunk rá reszelt sajtot majd 200 fokon süssük addig, míg a sajt meg nem pirul.

Ha szeretnéd látni nagyobb felbontásban, hogyan készül Sári sós piskótája, kattints ide!

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Személyiségre szabott fogyókúrák diéta

Személyiségre szabott fogyókúrák