5 milliós adományt kapott a Kék Pont a MAC-től

2013. november 29.
Az AIDS világnapján a MAC Cosmetics újabb 5 millió forinttal támogatta a Kék Pont alapítványt. A józsefvárosi szocio-trippel egybekötött átadón mi is ott voltunk, és nagyon élveztük.

Az összeget a Kék Pont által, a városrészben szervezett „Magdolna és Lujza nyomában” címszocio-trip utáni sajtótájékoztatón adták át Prof. Rácz Józsefnek, a Kék Pont igazgatójának.

„A HIV járvány megakadályozása közös felelősségünk.” mottót viselő alapítvány munkájával, a városrésszel való megismerkedésen számos, számunkra is új élménnyel gazdagodtunk. A rendhagyó sajtótájékoztató a nyolcadik kerület Palotanegyedéből indulva, egy buszos Józsefváros-nézés kapcsán mutatta be, hogy az alapítvány munkatársai és a velük kapcsolatban álló partnereik, miként látják személyes felelősségüket ártalomcsökkentő programjuk működtetése során.

„Szerettük volna kerületi kontextusba helyezni a mostanában sokat emlegetett tűcsere programot, és megmutatni, hogy miért pont ott van a programunk, ahol van, a Magdolna és Lujza utca sarkán. Ezer szálon kötődünk ezekhez az utcákhoz, fontos nekünk a kerület egészségének és biztonságának ügye!” – mondta bevezetőjében Dávid Ferenc szociológus, a szocio-túra vezetője. Barna Erika kommunikációs igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy nem ők hozták ide a drogproblémát, ahogyan azt egyes döntéshozók állítják, ők mindössze reagáltak egy kialakult problémára, a saját eszközeikkel. „Nem akarjuk, hogy olyan negyed legyen a kerületben – amelyet összes színével, multikulturalitásával, hagyományaival együtt nagyon szeretünk – ahol a leszakadó csoportok elesnek a szükséges egészségügyi és szociális ellátástól, komoly és reális veszélyt jelent köztük a HIV járvány felbukkanása – tette hozzá.

„Új korszakot kell nyitnunk. Az érintett, most mélynyomorban élő, kriminalizálódott csoportokat is be kell vonni az együttműködésbe. Olyan programokat kell kínálni nekik, amely a közös lakossági és társadalmi érdekekre összpontosítanak, a kirekesztéssel szemben, és amelyek vonzó életvezetési minták lehetnek számukra is, de amelyben ők is kötelezettségeket vállalnak” –hangsúlyozta Prof. Rácz József, a Kék Pont igazgatója. A társasút egyes állomásain felszálló civilek és szakemberek meséltek a drogjelenséghez fűződő személyes viszonyukról, arról, hogy aktív polgárként mit tettek vagy tesznek a lakókörnyezetük biztonságosabbá tételéért. Bemutatkoztak olyan támogatók, akik társadalmi felelősségvállalásukból következően anyagi segítséget nyújtanak a civil szervezetnek.

Emellett a kifejezetten élvezetes mini utazáson szó esett még a kerület egykori és jelenlegi lakóiról, épületeiről, sőt, még az angol kalandorról, Clark Ádámról is, aki 16 éves magyar színésznő kedvéért ragadt itt, és aki a „mágyár vágyok” mondattal az ajkán szenderült jobb létrétre. A buszos túrán az alapítvány klienseinek kedvenc rapszámaiból is kaphattunk ízelítőt, majd elhaladtunk az Aréna Plaza mellett (itt található 8. kerületi MAC üzlet), ahol a MAC munkatársai, formázták meg a piros AIDS szalagot, ezzel is szolidaritásukat jelezve a 8. kerületi Kék Pont Drogkonzultációs központ munkájával.