5 milliós adományt kapott a Kék Pont a MAC-től

2013. november 29. |

Az AIDS világnapján a MAC Cosmetics újabb 5 millió forinttal támogatta a Kék Pont alapítványt. A józsefvárosi szocio-trippel egybekötött átadón mi is ott voltunk, és nagyon élveztük.

Az összeget a Kék Pont által, a városrészben szervezett „Magdolna és Lujza nyomában” címszocio-trip utáni sajtótájékoztatón adták át Prof. Rácz Józsefnek, a Kék Pont igazgatójának.

„A HIV járvány megakadályozása közös felelősségünk.” mottót viselő alapítvány munkájával, a városrésszel való megismerkedésen számos, számunkra is új élménnyel gazdagodtunk. A rendhagyó sajtótájékoztató a nyolcadik kerület Palotanegyedéből indulva, egy buszos Józsefváros-nézés kapcsán mutatta be, hogy az alapítvány munkatársai és a velük kapcsolatban álló partnereik, miként látják személyes felelősségüket ártalomcsökkentő programjuk működtetése során.

„Szerettük volna kerületi kontextusba helyezni a mostanában sokat emlegetett tűcsere programot, és megmutatni, hogy miért pont ott van a programunk, ahol van, a Magdolna és Lujza utca sarkán. Ezer szálon kötődünk ezekhez az utcákhoz, fontos nekünk a kerület egészségének és biztonságának ügye!” – mondta bevezetőjében Dávid Ferenc szociológus, a szocio-túra vezetője. Barna Erika kommunikációs igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy nem ők hozták ide a drogproblémát, ahogyan azt egyes döntéshozók állítják, ők mindössze reagáltak egy kialakult problémára, a saját eszközeikkel. „Nem akarjuk, hogy olyan negyed legyen a kerületben – amelyet összes színével, multikulturalitásával, hagyományaival együtt nagyon szeretünk – ahol a leszakadó csoportok elesnek a szükséges egészségügyi és szociális ellátástól, komoly és reális veszélyt jelent köztük a HIV járvány felbukkanása – tette hozzá.

„Új korszakot kell nyitnunk. Az érintett, most mélynyomorban élő, kriminalizálódott csoportokat is be kell vonni az együttműködésbe. Olyan programokat kell kínálni nekik, amely a közös lakossági és társadalmi érdekekre összpontosítanak, a kirekesztéssel szemben, és amelyek vonzó életvezetési minták lehetnek számukra is, de amelyben ők is kötelezettségeket vállalnak” –hangsúlyozta Prof. Rácz József, a Kék Pont igazgatója. A társasút egyes állomásain felszálló civilek és szakemberek meséltek a drogjelenséghez fűződő személyes viszonyukról, arról, hogy aktív polgárként mit tettek vagy tesznek a lakókörnyezetük biztonságosabbá tételéért. Bemutatkoztak olyan támogatók, akik társadalmi felelősségvállalásukból következően anyagi segítséget nyújtanak a civil szervezetnek.

Emellett a kifejezetten élvezetes mini utazáson szó esett még a kerület egykori és jelenlegi lakóiról, épületeiről, sőt, még az angol kalandorról, Clark Ádámról is, aki 16 éves magyar színésznő kedvéért ragadt itt, és aki a „mágyár vágyok” mondattal az ajkán szenderült jobb létrétre. A buszos túrán az alapítvány klienseinek kedvenc rapszámaiból is kaphattunk ízelítőt, majd elhaladtunk az Aréna Plaza mellett (itt található 8. kerületi MAC üzlet), ahol a MAC munkatársai, formázták meg a piros AIDS szalagot, ezzel is szolidaritásukat jelezve a 8. kerületi Kék Pont Drogkonzultációs központ munkájával.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?