Összefogás a népzenészekért

2013. november 28.
Jótékonysági eseménysorozat indul az idős, nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére a Csík Zenekar és a Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház kezdeményezésével. December 5-én 19 órától a Hagyományok Háza színháztermében neves népdalénekesek, népzenészek, világzenei előadók összefogásával indul az eseménysorozat.

Egyre több idős népzenész kerül nehéz anyagi körülmények közé, sokan olyan betegséggel küzdenek, amely lehetetlenné teszi, hogy továbbra is zenéljenek. Mezei Ferenc Csángáló, a Szászcsávási zenekar brácsása Parkinson kórban szenved, anyagi helyzete azonban azt sem teszi lehetővé, hogy a kezeléshez szükséges gyógyszereket rendszeresen megvásárolja. Éppen ezért fogtak össze a népzenészek, a népzenével, néphagyománnyal foglalkozó szervezetek, hogy egy jótékonysági eseménysorozatot indítsanak útjára, amelynek célja, hogy a befolyt támogatással a segítségre szoruló zenészeket támogassák.

Első lépésként december 5-én a Hagyományok Házában egy különleges koncertet, és a Fonó Budai Zeneházban pedig táncházat rendeznek meg olyan neves népzenészekkel, világzenei előadókkal, akik közreműködésükkel támogatják a kezdeményezést. (December 6-án Győrben, 7-én Debrecenben.)

A budapesti koncerten fellép a Hagyományok Házában fellép a Szászcsávási zenekar Sebestyén Márta, Andrejszki Judit és Havasréti Pál társaságában, Herczku Ági és a Banda, Lajkó Félix, a Muzsikás együttes, Szalonna és bandája, Pál Lajos és családja, a Dűvő zenekar, a Jászság Népi Együttes, az Üsztürü zenekar, Kovács Norbert (Cimbi) és Lőrincz Hortenzia valamint a Csík zenekar. Ugyanezen a napon 20 órától jótékonysági táncházat tartanak a Fonó Budai Zeneházban a Fanfara Complexa, a Pósfa zenekar, a Buda Folk Band, a Szászcsávási zenekar, valamint a Tükrös zenekar részvételével.

A befolyt összegből elsőként Csángáló gyógykezelését teszik lehetővé a Magyarországi Kallós Zoltán Alapítványon keresztül.

További részletek és jegyrendelés itt.