Citromos sült karfiol főzelék pirított szalonnával

2013. december 08.
Derékig járunk a karfiol és brokkoli szezonban, használjuk változatosan! Krémleveseknek, sütve fetával és főzeléknek fantasztikus.


Citromos sült karfiol főzelék pirított szalonnával

Hozzávalók:

2 kg karfiol
1 fej hagyma
5 ek olaj
5 ek tejföl
1 ek facsart citromlé

frissen őrölt bors
10 dkg szalonna
fél csokor petrezselyem

Elkészítés:

A karfiolt rózsáira szedjük és a felét 2 evőkanál olajjal összeforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és 200 fokon megsütjük. A hagymát finomra vágjuk 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a maradék karfiolt és kevés vízben, lefedve puhára főzzük, majd leturmixoljuk. Ha nagyon sűrű kevés vízzel higíthatjuk. Tejföllel és citromlével savanyítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a megsült karfiolrózsákkal összekeverjük. A szalonnát apróra vágjuk és pirosra pirítjuk. A szalonnát az aprított petrezselyemmel a főzelékre szórjuk tálaláskor.

Jó étvágyat hozzá!