Sütőtökös crème brûlée

2013. december 22.
A csúcséttermek desszertkategóriájának egyik legszebb példányát otthon is elkészíthetitek karácsonyra. Ízbolygó sütőtökös verziója következik.

Hozzávalók:

30 dkg sütőtök
20 g friss gyömbér
20 g vaj
100 ml narancslé

frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
20 dkg tejföl
200 ml tejszín
5 tojássárgája
1-2 ek tökmagolaj
4 ek cukor

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, lereszeljük az almareszelővel, a gyömbért a finom reszelővel. A gyömbért és a sütőtököt a vajon erős tűzön pároljuk, majd hozzáadjuk a narancslét és 10 percig tovább főzzük. A tojássárgákat a tejföllel, a tejszínnel, a tökmagolajjal összekeverjük. A gyömbéres sütőtököt hozzáadjuk, majd leturmixoljuk, majd átszűrjük. Szuflétálkákba adagoljuk, majd a tálkákat egy tepsibe ültetjük. A tálkák nyakáig töltjük forró vízzel, majd 170 fokos sütőben 40 percig pároljuk. Ha kész, kihűtjük.
Tálalás: egy evőkanál cukorral megszórjuk és karamellizáló pisztollyal rákaramellizáljuk. A kagylóval vagy anélkül tálaljuk.