Nagy ünneplés, sok szerelem, korai öröm

2014. január 04.
Kutatás bizonyítja, hogy az ünnepek alatt szeretkezünk a legtöbbet, és a legtöbb baba szeptemberben, azaz kilenc hónappal karácsony után születik. Nem mindegy azonban a szexuális együttlét milyensége.

Néhány évvel ezelőtt a német demográfiai intézet vizsgálta, mely hónapban magasabb a születésszám a többi hónaphoz képest. Ugyanarra az eredményre jutottak a 2000-től 2009-ig tartó időszakra vonatkozó adatokat megvizsgálva, mint a negyven évvel ezelőtt készült, hasonló vizsgálatnál. Minden eredmény arra enged következtetni, az évnek ezt az időszakát töltjük a leginkább szeretkezéssel, az újszülöttek érkezésének 9%-a ugyanis szeptemberre esik, a maradék többi hónapban ugyanez a szám egyenletesen 8,3%.

Korai öröm

Arra vonatkozóan, hogy hány férfi és nő számára volt valóban kielégítő a szexuális együttlét, természetesen nincs adat. Az azonban bizonyos, hogy az utóbbi időben egyre több szó esik a korai magömlésről, mint a férfiakat leggyakrabban érintő szexuális diszfunkcióról. Számtalan tévhit létezik az emberek fejében ezzel kapcsolatban. A korai magömlés a 60 év alatti férfiak leggyakoribb szexuális diszfunkciója és nem függ az életkortól. A korai magömléstől szenvedő férfiak 50%-a az első szexuális együttléttől kezdődően érintett benne. Elsősorban nem pszichés problémáról van szó.

Eltusolt problémák

A férfiak gyakran nem hajlandóak megbeszélni tüneteiket orvosukkal, miután úgy hiszik, hogy nem létezik ígéretes kezelési mód állapotukra. Mindössze 9%-uk jelentkezik és kér orvosi segítséget, és még ennek a kis csoportnak a 70%-a is gyakran valamilyen más hivatkozással kér időpontot. A korai magömléssel érintett férfiak azon 91%-ából, akik nem konzultáltak orvossal, 52,2% nyilatkozta azt, nem merült fel benne a korai magömlés lehetősége problémájukkal összefüggésben. Utóbbi ténynek oka lehet az is, sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent a korai magömlés.
Az ötből egy férfit érintő korai magömlésnek két fajtája van. Az elsődleges korai magömlés az első szexuális tapasztalattól kezdődik és egész életen át tart. A szerzett korai magömlés esetében az ejakuláció korábban normális volt, a korai magömlés hirtelen, vagy fokozatosan jelenik meg. Mára bizonyítást nyert, a korai magömlés inkább idegrendszeri, nem pedig pszichés jelenség, ezért kezelési stratégiáit illetően is történt változás az utóbbi időben.

„Gyakran állunk úgy a témához fiatalok esetében, hogy a magömlés késleltetése tanulandó és majd megjavul néhány aktus után, de a sokadik kudarc oda vezethet, hogy a fiú kerüli a szexuális kapcsolatot, alkohollal vagy más szerrel próbálkozik, esetleg az internetes szexre szokik rá. A probléma felismerése és a szakember segítsége elejét veheti ezeknek a nehezen visszafordítható következményeknek. Nekünk, akik nap mint nap foglalkozunk szexuális zavarokkal, áttörést jelent, hogy kezünkben van egy olyan gyógyszer, ami bizonyítottan segíthet ezeknek a pácienseknek.” – hangsúlyozza Dr. Gyovai Gabriella, nőgyógyász, a Magyar Szexuális Medicina Társaság tagja.

Kezelhető gondok

Ma már létezik tehát olyan kezelési lehetőség, amivel a korai magömléssel érintett férfiak és partnereik számára sem egy pusztán vágyott állapot a kielégítő, szorongásoktól mentes nemi élet. Tavaly indult el a Magyar Szexuális Medicina Társaság szakmai felügyelete mellett a „Tiéd a kontroll” kampány, mely az érintettek figyelmét hívja fel arra, hogy a korai magömlés kezelhető, van segítség, merjenek orvoshoz fordulni. Ezzel a kezelhető egészségügyi problémával kapcsolatban számtalan információ a www.tiedakontroll.hu oldalon is megtalálható. A kampányban résztvevő orvosok remélik, hogy 2014-ben a korai magömlésről eleget beszélünk majd ahhoz, hogy egyre kevesebb férfi, így egyre kevesebb párkapcsolat legyen érintett.