„Csakazértis” csicsóka narancsos tejben sütve

2014. január 30.
A Nemsüti háza tájáról érkező legújabb recept története, hogy a család egyik tagja, Andris csicsókát vett a piacon, ami elvileg több hetes hűsölés után a kukára lett volna ítélve. Elvileg. Végül narancsos tejben sütött csicsóka lett belőle.

Nemsütiék legutóbbi csicsókaadagja reménytelen végét várta a hűtőben, míg egy, a sorsát firtató indiszkrét baráti kérdés miatt tulajdonosai megmakacsolták magukat, és igenis elkészítették sült csicsókának. Azn alábbiakban láthatjátok, hogyan.

Hozzávalók:

1 kg csicsóka
2- 3 szál sárgarépa
kb 2 dl tej
1 bio narancs leve és reszelt héja
néhány gerezd fokhagyma egészben, meghámozva
só, bors ízlés szerint
10 dkg parmezán sajt, lereszelve

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő (légkeverésesen) 200 fokra. A csicsókát zöldségmosó kefével jó alaposan tisztítsuk meg, és karikázzuk fel. A répákat mossuk és hámozzuk meg, és vágjuk szintén karikákra.

Legpraktikusabb egy fedeles sütőtálban sütni, de bármi megfelel, ha van alufólia. A zöldségeket és a fokhagymát szórjuk bele a tálba, locsoljuk meg olívaolajjal, a tejjel és a narancs levével, szórjuk rá a fűszereket és a narancs héját, majd forgassuk össze. Lefedve süssük, míg meg nem puhul, majd süssük még fedő nélkül addig, míg egy kicsit pirulni nem kezd. Ezután olvasszuk rá a parmezán sajtot.