Szülés után is lapos has

2014. április 06.
A legtöbb anyuka elkeseredett harcot vív azért, hogy újra lapos legyen a hasa szülés után. A hagyományos módszer azonban nem segít, mert fel sem merül bennünk, hogy egészen mással állunk szemben. Minden második anyuka Rectus diastasis-szal, vagyis a szétnyílt hasizom problémájával küzd. Íme egy speciális megoldás!

Hát- és derékfájás. A hasizmok teljes gyengesége. Rectus diastasis, azaz a szülés utáni szétnyílt hasizom. Köldöksérv, gerincsérv. A testedzés teljes hiánya. A has körfogatának indokolatlannak tűnő mérete és egy elveszettnek tűnő harc a hason maradt zsírtömeggel szemben. Hogy csak a leggyakoribb problémákat soroljuk fel azok közül, amelyekkel egy édesanya szembesülhet a baba érkezése után, a sok más új feladattal együtt.

Az első 12 hét közös életükből úgy repül el, mint egy pillanat. Miután sikerült megteremteni a napi rutint, lassan jut időnk kicsit magunkkal, az alakunkkal és a sportolással is foglalkozni. Két altatás közé próbálunk beiktatni egy kis kardio edzést és sok-sok hasizom gyakorlatot, hiszen azon a tájékon érezzük leginkább, hogy kritikus a helyzet.
„A lelkesedést sajnos gyakran csak sikertelenség koronázza – mondja Bagyinka Tímea rekreációs oktató, pilates, jóga és intim torna tanár. – És akkor jönnek a kétségbeesett kérdések. Mi történt a hasammal? Miért nem húzódik vissza, mikor már több hónapja megszületett a pici? Miért nem tudok felülni az ágyból úgy, mint a terhességem előtt? Miért fáj a hátam? A válasz egyszerű. Mert ebben az élethelyzetben a has és a hát izmai speciális odafigyelést igényelnek. A futás, az elipszis tréner, vagy a hagyományos hasizomgyakorlatok végzése gyakran inkább csak erősítik a hát – és derékfájdalmaikat és hiába erősödnek a végtagok, a láb és a kar izmai, sajnos a legfontosabb helyen, azaz a has tájékán a változás nem látványos.

Bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy minden második édesanya diagnosztizálja magán a szétnyílt hasizom, azaz a rectus diastasis állapotát. Mit is jelent mindez? Az egyenes hasizom két oldalát középen, a köldök vonalában függőleges irányban egy erős kötőszöveti rost, az úgynevezett linea alba fogja össze. Ez a rugalmas kötőszövet a várandósság alatt együtt tágul a has méretével, viszont gyakran előfordul, hogy nem bírja tovább a terhelést és szétnyílik.”

Hogyan ellenőrizzük?

Egyszerűen ellenőrizhető, hogy fennáll-e ez az állapot. Feküdjünk le hanyatt, a két lábunkat térdben húzzuk fel hajlítva, a talpainkat tegyük a talajra. Emeljük fel egyszerűen a fejünket, mint egy alap hasizomgyakorlat végzése közben és az egyik kezünket köldök tájékban úgy, hogy a tenyerünket lássuk, meg kell próbálni besüllyeszteni a hasunkba. Így lehet megállapítani, hogy megtörtént-e ez a kötőszöveti szétszakadás. Érdemes meghatározni, hogy hány ujjnyira van nyitva az egyenes hasizom, illetve köldöktől viszonyítva felfelé a mellkas irányába és lefelé a szeméremcsont felé is mekkora a szétnyílás folytonossága.
Az, hogy kialakult a rectus diastasis, teljesen független attól, hogy mennyire volt edzett vagy edzetlen a terhesség előtt a hasizom. Nincs rá statisztika és megelőzni sem lehet. Azonban ha bekövetkezik, nagyon fontos minél hamarabb elkezdjünk vele foglalkozni, tanuljuk meg a hasizmok helyes használatát és fejlesztési lehetőségét.

Hajrá hasizom!

Létezik egy speciális, Hasizomfejlesztő- és regeneráló tréning, amely azért született, hogy megtanítsa azokat a gyakorlatokat, amelyekkel úgy fejleszthetőek a has izmai, hogy azok bezáruljanak annyira, hogy el tudják látni a legfontosabb funkcióikat: tehermentesítik a gerincet, megszüntetik a hátfájdalmakat, és helyén tudják tartani a belső szerveket, csökkentve ezzel a has körtérfogatát. A három órás tanfolyamon megismerkedhetünk a has anatómiájával, az elhízás életviteli és biológiai okaival és megtanulhatjuk a speciális gyakorlatokat, amelyeket azután otthon a baba mellett könnyedén elvégezhetünk. Így a hasizmok megerősíthetőek annyira, hogy elkerüljük az esetleges sebészeti beavatkozást is.

Nagyon fontos azt tudnunk, hogy a helyes gyakorlatok végzésével a hasizmok megerősíthetők annyira, hogy a sebészeti beavatkozás indokolatlanná váljon!

Íme egy alapgyakorlat:
„A gyakorlatsor egyik legfontosabb mozdulata. Helyezkedjünk el a képen látható testhelyzetben. Belégzésre nyújtsuk a lehető legmagasabbra a levegőbe emelt kezünket – hogy a bordakosár nyílásával a hasizmaink maximálisan kifeszüljenek – majd kilégzésre gördüljünk előre és enyhe gerinccsavarás közben engedjük le a kezünket és nyújtózzunk el vele ellentétes irányba. Ismételjük a mozdulatot 10-szer.”