Fütyülnek rá, hogy hizlal a sajt

2014. április 22.
Francia színésznők és modellek pózolnak egy fotósorozat képein közös szenvedélyük, a sajtevés népszerűsítése érdekében.

Már több ezren csatlakoztak egy sajtot, illetve a sajtfogyasztást népszerűsítő kezdeményezéshez Franciaországban. A Cercle Officiel des Filles à Fromages, vagyis a sajtevő nők köre azt unta meg, hogy a sajt ilyen-olyan okokból nem képezheti részét egy magára valamit adó úrinő étrendjének. Mert a sajt büdös, mert zsíros, mert kevésbé gusztusos eledel, ráadásul a sajt hizlal, és a karcsúság ősellensége, és így tovább.

A mozgalom aktivistái azonban véget akarnak vetni ennek a felfogásnak, és meg kívánják mutatni, hogy sajtot elegánsan, lelkiismeret-furdalás nélkül, akár igazi szenvedéllyel is lehet enni, és hogy a sajtfogyasztás és az elhízás közé korántsem kell egyenlőségjelet tenni.

A kör immár második éve létezik, rendezvényeket, beszélgetéseket szervez, igyekszik minél többet szerepelni a sajtóban. Legutóbbi akciójuk egy most is látogatható párizsi fotókiállítás. A képeken, amelyeket a legnagyobb sztárokat fotózó Thomas Laisné készített, színésznők, modellek, újságírónők, művészek falatoznak büszkén. Érzéki pózban vagy éppen bohóckodva kóstolgatják kedvencüket, az ezerféle francia sajt egyikét-másikát.