Körtés, étcsokis álom esős napokra

2014. május 14.
Felesleges az esős tavaszi időjáráson keseregni, inkább tegyünk ellene, és próbáljuk a jó oldalát keresni. Mai posztjában ízHUSZÁR elő is vette egy másik évszakból származó receptjét.

Lefogadom, hogy ha ezt a desszertet elkészítitek, ti sem fogtok többet a kinti helyzettel foglalkozni, hanem élvezitek majd a kardamomos csokoládé és a puha körte társaságát. Sok időt nem is kell a konyhában tölteni, tulajdonképpen a körte megpucolása a leghosszadalmasabb művelet az egészben. Kezdők is bátran bevállalhatják, mert elrontani igazi művészet, de persze nem lehetetlen.

Igyekezzünk 70% kakaótartalom feletti csokoládékból válogatni, nem kell hozzá sok, de az finom legyen! Az ilyen egyszerű és kevés hozzávalót igénylő ételekre általánosságban érvényes, hogy lehetőség szerint érdemes minden alapanyagból a legjobbat beszerezni, mert itt nehéz elfedni a hiányosságokat. Jelen esetben igaz ez a tejszínre, a vaníliarúdra és a már említett étcsokoládéra is. Ha van türelmünk, hagyjuk állni a körtéket a szirupban egy éjszakát át, így még jobban átjárja őket a vanília gazdag íze – én ezt még egyszer sem voltam képes kivárni.

Párolt körte kardamomos étcsokoládéval

Hozzávalók:

A körtéhez
1,5 víz
1 rúd vanília
150 g cukor
fél citrom leve
egy csipet sáfrány (elhagyható)
4 db körte

A csokoládészószhoz

100 g étcsokoládé
100 ml tejszín
3 db egész zöld kardamom

Elkészítés:

1. A körtéket meghámozzuk, az aljukat egyenesre vágjuk, majd kicsumázzuk.
2. Egy lábasba öntjük a vizet, beletesszük a félbe vágott vaníliarúd kikapargatott magjait és a héját is. Belenyomjuk a fél citrom levét, hozzáadjuk a sáfrányt és a cukrot.
3. Az egészet összeforraljuk, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd ezután beletesszük a körtéket. Összegyűrt sütőpapírt teszünk a víz tetejére, ami lenyomja a körtéket és fedőként is funkcionál, így mindenhol egyformán megpuhul majd.
4. 20 percig főzzük a fűszeres szirupban a körtéket, és néhány órára vagy akár egy éjszakára állni hagyjuk, hogy jól átjárja őket a vanília.
5. A csokoládékrémhez a kardamomokat megroppantjuk, és a tejszínnel felforraljuk, majd az apróra tört csokoládéra öntjük.
6. Addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad a csokoládé, majd a kardamom héját kivesszük.
7. A körtéket a csokoládészósszal nyakon öntve tálaljuk.

ÍzHUSZÁR