Körtés, étcsokis álom esős napokra

2014. május 14. |

Felesleges az esős tavaszi időjáráson keseregni, inkább tegyünk ellene, és próbáljuk a jó oldalát keresni. Mai posztjában ízHUSZÁR elő is vette egy másik évszakból származó receptjét.

Lefogadom, hogy ha ezt a desszertet elkészítitek, ti sem fogtok többet a kinti helyzettel foglalkozni, hanem élvezitek majd a kardamomos csokoládé és a puha körte társaságát. Sok időt nem is kell a konyhában tölteni, tulajdonképpen a körte megpucolása a leghosszadalmasabb művelet az egészben. Kezdők is bátran bevállalhatják, mert elrontani igazi művészet, de persze nem lehetetlen.

Igyekezzünk 70% kakaótartalom feletti csokoládékból válogatni, nem kell hozzá sok, de az finom legyen! Az ilyen egyszerű és kevés hozzávalót igénylő ételekre általánosságban érvényes, hogy lehetőség szerint érdemes minden alapanyagból a legjobbat beszerezni, mert itt nehéz elfedni a hiányosságokat. Jelen esetben igaz ez a tejszínre, a vaníliarúdra és a már említett étcsokoládéra is. Ha van türelmünk, hagyjuk állni a körtéket a szirupban egy éjszakát át, így még jobban átjárja őket a vanília gazdag íze – én ezt még egyszer sem voltam képes kivárni.

Párolt körte kardamomos étcsokoládéval

Hozzávalók:

A körtéhez
1,5 víz
1 rúd vanília
150 g cukor
fél citrom leve
egy csipet sáfrány (elhagyható)
4 db körte

A csokoládészószhoz

100 g étcsokoládé
100 ml tejszín
3 db egész zöld kardamom

Elkészítés:

1. A körtéket meghámozzuk, az aljukat egyenesre vágjuk, majd kicsumázzuk.
2. Egy lábasba öntjük a vizet, beletesszük a félbe vágott vaníliarúd kikapargatott magjait és a héját is. Belenyomjuk a fél citrom levét, hozzáadjuk a sáfrányt és a cukrot.
3. Az egészet összeforraljuk, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd ezután beletesszük a körtéket. Összegyűrt sütőpapírt teszünk a víz tetejére, ami lenyomja a körtéket és fedőként is funkcionál, így mindenhol egyformán megpuhul majd.
4. 20 percig főzzük a fűszeres szirupban a körtéket, és néhány órára vagy akár egy éjszakára állni hagyjuk, hogy jól átjárja őket a vanília.
5. A csokoládékrémhez a kardamomokat megroppantjuk, és a tejszínnel felforraljuk, majd az apróra tört csokoládéra öntjük.
6. Addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad a csokoládé, majd a kardamom héját kivesszük.
7. A körtéket a csokoládészósszal nyakon öntve tálaljuk.

ÍzHUSZÁR

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?

10 tipp, hogy ne ess bele a jojócsapdába diéta

10 tipp, hogy ne ess bele a jojócsapdába