Ha vietnámi étterembe tévedek, akkor ‘nem’-et, azaz tavaszi tekercset feltétlenül rendelek. De bármennyire is szeretem, otthon azért nem vetemednék az elkészítésére. A fűszeres darált húsos-üvegtésztás tölteléket hagyományosan rizslapba kell csomagolni, majd bő olajban kisütni. Nem az olajjal van bajom, hanem a szagával, ami ilyenkor átjárja az egész lakást, és napokig lehetetlen kiűzni. Na de itt az olajmentes változat, amit negyed óráig tart elkészíteni és baráti vacsorához is tökéletes, plusz szuperegészséges! Igazán csinosan mutat, pedig nem is a mi érdemünk – a rengeteg szín önmagát díszíti. Kérem szépen, ez az igazi tavaszi tekercs! Rengeteg friss, ropogós hozzávalóval, de az eredeti ízekkel! Minden alkotóelemet külön elkészíthetünk, az asztal közepére kipakolva pedig mindenki maga állíthatja össze saját „tekercsét”. Aki koriander fóbiás, az kihagyja belőle, aki húsimádó, az jól megpakolja, aki vegetáriánus, az húsmentesre tölti. Bármilyen más zöldséget is kínálhatunk hozzá, nálam éppen ezek voltak a hűtőben, de még a káposztához sem muszáj ragaszkodni, ezt is lecserélhetjük jégsalátára vagy kínai kelre.
Tavaszi „tekercs”
• 3 ek mogyoró olaj
• 500 g darált hús
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ujjnyi gyömbér
• frissen őrölt bors
• 2 ek halszósz
• 1 ek teriyaki szósz
• 1 kk osztrigaszósz
• 1 db sárgarépa
• 1 db kígyóuborka
• 200 g üvegtészta
• durvára tört földi mogyoró
• 2 szál újhagyma
• friss koriander
• friss menta
• 1 fej lila káposzta
• édes chiliszósz a tálaláshoz
1. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és a felhevített olajon megpirítjuk.
2. A darált húst hozzáadjuk a hagymához, borsozzuk, és együtt pirítjuk tovább.
3. Ha a hús barnulni kezd, hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a fokhagymát, és 1-2 percig addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd.
4. Hozzáadjuk a húshoz a halszószt, a teriyakit és az osztrigaszószt, átforgatjuk, és elzárjuk alatta a lángot.
5. Az üvegtésztát forró vízzel leöntjük, hogy teljesen ellepje, öt percig állni hagyjuk, majd utána leszűrjük és lecsöpögtetjük.
6. A mogyorót száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk.
7. A sárgarépát és az uborkát julienne-re vágjuk, a káposztát leveleire szedjük, az újhagymát, a koriandert és a mentát felaprítjuk.
8. Ezután jöhet az összeállítás: a káposztalevélbe teszünk kevés üvegtésztát, erre jöhet a répa és az uborka, kevés hús, aprított menta, koriander, valamint az újhagyma, végül kevés pirított mogyoró. Édes-chilis vagy bármilyen egyéb szósszal kínálhatjuk.