Less be a Kennedy család designerének fényűző otthonaiba

2014. június 01. |

Nem mindennapi fényképek bizonyítják Rachel „Bunny” Mellon kertrendező és designer kifogástalan ízlését, aki még Jackie Kennedyt is elkápráztatta egy gyönyörű rózsakerttel.

Mellon idén márciusban hunyt el, 103 dolgos évvel a háta mögött, ami alatt rengeteg kertészeti és belsőépítészeti munkája által vált ismertté. Ezek közül is kiemelkedik a Fehér Ház rózsakertjének 1963-as újratervezése, mely során új, amerikai virágfajtákat ültetett és tágasabb teret alakított ki a ceremóniákhoz.

Az elnöki rezidenciának azonban nem csak a kertjéig jutott el: Bunny (becenevén) igen közeli barátságot ápolt a Kennedy családdal, olyannyira, hogy állítólag Jacqueline Kennedy firstlady is elsőszámú belsőépítész-példaképeként tartotta őt számon. A Fehér Házban töltött évek után követte a családot birtokukra, ahol szőlőjük kialakításában segédkezett, de ő tervezte a John F. Kennedy Elnöki Könyvtárat is. Sőt, 1963-ban a hírhedt Kennedy-gyilkosság után Bunny személyesen gondoskodott a virágokról a temetésre.

Bunny nagyapja, Jordan W. Lambert az 1800-as évek végén találta fel az azóta már világszerte ismertté vált Listerine szájvíz márkát, édesapja pedig a Gillette borotvagyár elnöke volt, így Mellon nem csupán kertrendező, de dollármilliókat érő gyárbirodalom örökösnője is volt.

A kertészkedés és kertrendezés titkait autodidakta módon sajátította el az évek során felhalmozott rengeteg kertészettel foglalkozó könyvéből. Munkájára nagy hatással voltak André Le Nôtre és Jean-Baptiste de La Quintine francia kertészek, de Bunny alapvető filozófiája a designnal kapcsolatosan az volt, hogy mindig az egyszerűségre és könnyed eleganciára törekedjen. Azt mondta belső tereinek kialakítása során olyan hatást szeretett volna elérni, mintha a bútorokat „csak épp most hordta volna le a padlásról”. New Yorktól kezdve Párizson át Cape Codig számtalan városban büszkélkedhetett pazarul berendezett otthonaival, melyekbe most mindenki bepillantást nyerhet egy-egy fénykép által.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód