Less be a Kennedy család designerének fényűző otthonaiba

2014. június 01.
Nem mindennapi fényképek bizonyítják Rachel „Bunny” Mellon kertrendező és designer kifogástalan ízlését, aki még Jackie Kennedyt is elkápráztatta egy gyönyörű rózsakerttel.

Mellon idén márciusban hunyt el, 103 dolgos évvel a háta mögött, ami alatt rengeteg kertészeti és belsőépítészeti munkája által vált ismertté. Ezek közül is kiemelkedik a Fehér Ház rózsakertjének 1963-as újratervezése, mely során új, amerikai virágfajtákat ültetett és tágasabb teret alakított ki a ceremóniákhoz.

Az elnöki rezidenciának azonban nem csak a kertjéig jutott el: Bunny (becenevén) igen közeli barátságot ápolt a Kennedy családdal, olyannyira, hogy állítólag Jacqueline Kennedy firstlady is elsőszámú belsőépítész-példaképeként tartotta őt számon. A Fehér Házban töltött évek után követte a családot birtokukra, ahol szőlőjük kialakításában segédkezett, de ő tervezte a John F. Kennedy Elnöki Könyvtárat is. Sőt, 1963-ban a hírhedt Kennedy-gyilkosság után Bunny személyesen gondoskodott a virágokról a temetésre.

Bunny nagyapja, Jordan W. Lambert az 1800-as évek végén találta fel az azóta már világszerte ismertté vált Listerine szájvíz márkát, édesapja pedig a Gillette borotvagyár elnöke volt, így Mellon nem csupán kertrendező, de dollármilliókat érő gyárbirodalom örökösnője is volt.

A kertészkedés és kertrendezés titkait autodidakta módon sajátította el az évek során felhalmozott rengeteg kertészettel foglalkozó könyvéből. Munkájára nagy hatással voltak André Le Nôtre és Jean-Baptiste de La Quintine francia kertészek, de Bunny alapvető filozófiája a designnal kapcsolatosan az volt, hogy mindig az egyszerűségre és könnyed eleganciára törekedjen. Azt mondta belső tereinek kialakítása során olyan hatást szeretett volna elérni, mintha a bútorokat „csak épp most hordta volna le a padlásról”. New Yorktól kezdve Párizson át Cape Codig számtalan városban büszkélkedhetett pazarul berendezett otthonaival, melyekbe most mindenki bepillantást nyerhet egy-egy fénykép által.