Készíts tökéletes carbonara spaghettit nyáriasan

2014. június 06.
A carbonara spagetti esete tökéletes példa arra, hogy hogyan lehet elrontani egy végtelenül egyszerű receptet. ÍzHUSZÁR most megmutatja, miben is rejlik a titka.


Neve magyarra lefordítva nem más, mint „szénégető”, de honnan is ered a név? Állítólag anno az olasz szénégető munkások ebédje volt ez, ami még inkább az egyszerű receptet és alapanyagokat erősíti. Nem is kell hozzá más, csak tojás, sajt és tészta. Aztán jöhetnek még bele ízesítők, mint a bors, a fokhagyma vagy a fehérbor, de csakis olyan hozzávalók, amik az étel állagát nem befolyásolják, szóval a tejszínt felejtsük is el. Pontosabban tehetünk bele, de az már nem carbonara.

A szénégető tészta lényege ugyanis abban rejlik, hogy a nyers tojásos-sajtos masszát a forró tészta főzi meg, mely egy vékony réteget képezve bevonja az egész ételt. Én némi spárgával és zöldborsóval vittem bele egy adag nyári lendületet és frissességet is, ami szerintem nagyon jól áll neki!

Carbonara – nyárra hangolva

Hozzávalók / 4 adag

•   3 ek olívaolaj
•    4 gerezd fokhagyma
•    280 g pancetta
•    125 ml fehérbor (száraz)
•    450 g spagetti tészta
•    65 g parmezán sajt
•    25 g pecorino sajt
•    2 db tojás
•    só ízlés szerint
•    bors ízlés szerint
•    2 ek vaj
•    1 ek olívaolaj
•    25 dkg zöldspárga
•    10 dkg zöldborsó

Elkészítés:

1.    Három evőkanál olívaolajat felhevítünk, beletesszük a reszelt fokhagymát és arany színűre sütjük, ez kb. 1 perc alatt meg is van. Kivesszük a fokhagymát, és félretesszük.
2.    A fokhagymás olajba tesszük a felaprított pancettat, és 5-6 perc alatt ropogósra sütjük.
3.    Felöntjük a borral, 3-4 percig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, majd elzárjuk alatta a gázt.
4.    A spárgát és a zöldborsót az olívaolaj és vaj keverékén megfuttatjuk (nem kell, hogy teljesen puha legyen, akkor jó, ha még ropogós), és félretesszük.
5.    Egy nagyobb edényben enyhén sós vizet forralunk, és fogkeményre főzzük benne a tésztát. Leöntjük róla a levet, de 100 ml vizet felfogunk.
6.    A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a sajtokat, majd sózzuk és borsozzuk. Ezután folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tészta (még forró) főzővizét, és addig keverjük, amíg a sajt olvadni nem kezd.
7.    A (még forró) kifőtt tésztát összekeverjük a pancetta-val, hozzáadjuk a tojásos-sajtos szószt, és addig keverjük, amíg vékony réteget képezve be nem vonja a tésztát.
8.    A tésztához hozzákeverjük a zöldségeket, és azonnal tálaljuk!