Mennyei panna cotta egyszerűen

2014. június 19.
Nem vitás, az olaszok nagyon értik a desszertkészítés minden csínját-bínját! Gondoljunk csak az isteni fagylaltokra, a tiramisura, a macaronra vagy a nyár egyik slágerére, a panna cottára. ÍzHuszár elárulja, mi olyan vonzó ebben a tojás nélküli pudingban?

Kevés hozzávalóval és még kevesebb munkával készíthetünk rendkívül változatos látványos édességet, azaz panna cottát. Az alapja a jó minőségű, zsíros tejszín. Jelen esetben az, hogy zsíros, minimum 30 százalékot jelent. Persze dönthetünk, hogy mi a fontosabb: a kalóriák száma vagy az íz. Én inkább a krémesen lágy textúrára és a telt aromákra szavazok. Van, aki csak és kizárólag tejszínből főzi, én a tejszín és tej fele-fele aránypárt kedvelem, hiszen így az állag hasonló, azonban könnyű, jóízűen kanalazható marad a krém. Aztán szükségünk van még vaníliarúdra és annak magjaira, no meg sűrítőanyagra, ami általában a klasszikus zselatin. Ha úgy tartja kedvünk, a vaníliát kicserélhetjük más fűszerekre is – fahéjra, kardamomra, gyömbérre – és így készítjük el az alapot. Itt azonban még nem szabad megállni, mert akkor teljesedik ki az édes kényeztetés, ha valamilyen szósszal megkoronázzuk. Nyáron logikus megoldásnak tűnik az idénygyümölcsös öntet meggyből, málnából, áfonyából, bár én a sós karamellával gazdagon nyakon öntött változatot sem szoktam visszautasítani. Aki a vegán étkezést preferálja, az készítse tejszín helyett kókusztejből, zselatin helyett agar-agarból és hűsöljön ezzel az olasz csodával.

Panna cotta rozmaringos-sárgabarack öntettel

A krémhez
• 3 dl zsíros tejszín (legalább 30 százalékos)
• 3 dl teljes tej
• 1 vaníliarúd
• 4 ek cukor
• 3 lap zselatin

A sárgabarackos öntethez
• 6 közepes darab sárgabarack
• 1 szál rozmaring át
• 2 dl víz
• 2 evőkanál méz
• 1 csipet só

1. Egy edénybe öntjük a tejszínt és a tejet.
2. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a rudat is, majd elkezdjük melegíteni.
3. Közben a lapzselatinokat hideg vízben beáztatjuk.
4. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik.
5. Kinyomkodjuk a zselatint és egy kávéscsészében betesszük a mikroba 5-6 másodpercre, hogy felolvadjon, majd hozzáadjuk a még forró tejszínes keverékhez és alaposan elkeverjük.
6. Az így kapott krémet poharakba töltjük és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, amíg teljesen meg nem dermed.
7. A sárgabarackos öntethez a gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk és apró kockára vágjuk.
8. Egy edénybe tesszük és hozzáadjuk a vizet és a rozmaring ágat és közepes lángon melegíteni kezdjük.
9. Ha már kezd bugyogni, akkor ízlés szerint mézzel édesítjük és hozzáadunk egy csipet cukrot.
10. Addig főzzük, amíg a lekvár állagú nem lesz, majd kivesszük belőle a rozmaringot és botmixerrel átturmixoljuk és hagyjuk kihűlni.
11. A megdermedt panna cottát a sárgabarackos öntettel tálaljuk.

ÍzHuszár