Itthon még csak most ismerkedünk a halloumi sajttal, amelynek az egyik legnagyobb erénye, hogy tökéletesen alkalmas grillezésre, illetve sütésre. Szülőhazájában, Cipruson kecske- és juhtejből készítik, azonban a nagyüzemben gyártott termékekhez gyakran tehéntejet használnak. Formailag és állagban leginkább a mozzarellára emlékeztet, de lényegesen sósabb és markánsabb ízű. A hasonlóságot erősíti, hogy sós lében vagy savóban tartósítják a halloumit is.
Ugyan nyersen is finom, de megsütve még jobb! Nem kell félni, nem fog lefolyni a grillrácsról, és nem terül szét a serpenyőben sem. A klasszikus kombináció a görögdinnye-halloumi után szabadon én grillezett őszibarackkal párosítottam, amihez tökéletesen passzol a mézzel ízesített salátaöntet és a ropogós textúrájú fenyőmag. Reggelinek vagy könnyű vacsorának is csodás választás.
Grillezett halloumi saláta őszibarackkal
Hozzávalók:
• 2 dk közepes méretű barack
• 250 g halloumi sajt
• 1 csomag zöld saláta
• 3 evőkanál olívaolaj
• 1 evőkanál méz
• ¼ citrom leve
• egy csipet só
1. A sajtot egy centi széles szeletekre vágjuk és száraz serpenyőben néhány perc alatt mindkét oldalát megpirítjuk.
2. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk, majd szintén száraz serpenyőben megsütjük, hogy kissé megpiruljon a külseje. Ugyanígy teszünk a fenyőmaggal is.
3. A salátára halmozzuk a megsütött sajtot és barackot, majd megszórjuk a pirított fenyőmaggal és meglocsoljuk az olívaolajból, mézből és citromléből kevert öntettel, amit egy csipet sóval ízesíthetünk.