A paradicsomlevesről elsőre mi ugrik be? Gondolom a menzás, betűtésztás történet, ahogy nekem is. Ezért szinte mindenki odáig volt, valószínűleg azért, mert annyira agyon volt cukrozva, hogy már-már desszertnek is elment volna. Mondjuk, azt, hogy mi vitte rá a konyhás néniket, hogy az előző napról megmaradt rizsköretet időről-időre levesbetétként hasznosítsák újra, azt a mai napig nem tudom megérteni.
Mindenesetre a vonzalom a paradicsomleves iránt sokunknál még felnőtt fejjel is töretlen, habár nem biztos, hogy a közétkeztetéses verziót sírjuk vissza. Amennyiben így lenne, akkor ehhez itt egy szuper recept, ami az egyik kedvencem. Ehhez azért kellett az is, hogy rajongásig szeretem a csillagánizst: amibe lehet, abba simán beledobom, még a húslevesbe is, mert kiváló ízfokozó. És akkor már egy újabb gyerekkori ízélménynél járunk, a medvecukornál. Ez viszont már lényegesen megosztóbb, tudom. Az édeskömény (vagy más néven ánizskapor) illata erősen is emlékeztet a kis fekete csemegére, de az íze jóval enyhébb. Pláne ha megfőzzük! Így ez inkább csak egy finom játék az ízlelőbimbókkal, nem kell tőle tartani, nem lesz túlságosan hivalkodó az ánizsos aroma. A karamellizált hagymás alapot pompásan kiegészíti a savanykás citromlé, ettől áll majd össze a kép, úgyhogy ezt ne spóroljuk le!
Hozzávalók
• 1 evőkanál olíva olaj
• 2 evőkanál vaj
• 1 db vöröshagyma
• 2 db édeskömény
• 4 db paradicsom
• 2 teáskanál cukor
• 3 dl paradicsomlé
• 2 dl zöldség alaplé vagy víz
• fél citrom leve
• só
• bors
Elkészítés
1. A szeletekre vágott hagymát és édesköményt a vaj illetve az olívaolaj keverékén megpirítjuk.
2. Amikor már kezd puhulni, akkor hozzáadjuk a cukrot, és lassú tűzön addig főzzük, amíg szépen barnulni nem kezd.
3. Ekkor hozzáadjuk a felvágott paradicsomokat, és nagyjából 10 percig főzzük, amíg jól ki nem ereszti a levét. Hogy ez gyorsabban menjen, sózzuk meg egy picit.
4. Hozzáadjuk a paradicsomlevet és a zöldség alaplevet vagy a vizet, és közepes lángon negyed óra alatt jól összefőzzük.
5. Ezután ízesíthetjük akár olaszosan is (bazsalikom, oreganó esetleg kakukkfű is mehet bele), de kevés őrölt fekete borssal is tökéletes.
6. Tálalásnál friss citromlével és olívaolajjal meglocsoljuk és az édeskömény aprított zöldjével megszórjuk.
ÍzHuszár