Fedezd fel Trento városát

Ha még nem sikerült eldönteni, hol töltsük a vakációt, és valami igazán különlegesre vágyunk, akkor kellemes úti cél lehet az olasz kisváros, Trento. A néhány éve ott élő Farsang Dia ajánlásával megtudhatjuk azt, hogy miért is olyan csábító ez a hely.

 

Nemzetek találkozása

Az Adige folyó völgyében fekvő Trento nem tipikus olasz város. Mivel Dél-Tirol – Trentino tartományban található, az osztrák hagyományok keverednek az olasz szokásokkal. Itt már a német nem hivatalos nyelv, de azért a hatások megtalálhatóak mind az építészetben, mind az éttermek kínálatában, mind pedig az emberek természetében.

A város sokszínűsége

Trento különlegessége, hogy hiába található ennyire északon, a déli emberek is szívesen nyitnak itt boltokat, tehát bevásárlásnál az igazi olasz ízek közvetlenül az adott régióból érkeznek: mozzarellát, olajbogyót és ropogós héjú kenyeret a pugliai boltban érdemes venni, paradicsomot és narancsot a szicíliai zöldségestől, viszont császárzsemlét és almás rétest az osztrák pékségből. A legeslegfinomabb fagyit pedig a torinói fagyizóból kell beszerezni.

Látnivaló

A belváros igazi kis ékszerdoboz, gyönyörű, tiszta és ápolt. Festett falú paloták, színes spalettás ablakok, a Dóm tér a Neptun kúttal, háttérben a még tavasszal is havas hegycsúcsokkal csodás látványt nyújt. A hegyek közelsége persze nemcsak a lélegzetelállító kilátás miatt szuper: télen rengeteg jól felszerelt sípálya érhető el a városból, csupán fél óra alatt, nyáron pedig ugyanez a fél óra autózás a hegyekben, óriási felfrissülést nyújt a 40 fokos városi hőség után.

Tavakkal körülvéve

Ha a hegyeket már meguntuk, következhetnek a tavak. A környéken több mint 200 tó található, még gyerekekkel kirándulni is számtalan lehetőség akad. Kisebb-nagyobb tavak közül választhatunk, lehet itt sportolni, úszni, kajakozni, piknikezni, télen egyébként korcsolyázni is. Egyértelmű favorit a Garda-tó, amit nem lehet megunni, szépsége ámulatba ejtő. Nem lehet nem megemlíteni Verona közelségét, ami 80 kilométerre van Trentótól és a látványosságai mellett shoppingolni is kiválóan lehet.

Kultúra

Több egyetem is van Trentóban, ezáltal sokféle náció és fiatal él a városban. Egész évben jellemző, hogy rengeteg kulturális eseményt, kiállítást rendeznek. Egy éve nyílt meg a MUSE természettudományos múzeum, ami remek program nemcsak a gyerekeknek, de a felnőtteknek is: interaktív kiállítások, éjjeli múzeumi kempingezés vagy kincskeresés formájában. A nyári szezonban rengeteg a szabadtéri program. Ilyen nagy volumenű rendezvény volt a június végi Feste Vigiliane, ami Trento védőszentjének ünnepe. Ilyenkor az egész város együtt ünnepel.

Trento gasztronómiája

A városnak persze megvannak a saját kulináris ínyencségei, de a gasztronómiájára inkább a változatosság jellemző. Ehetünk itt osztrák füstölt szalámit, de finom olasz tésztavariációkat is kóstolhatunk. Nem szabad kihagyni a trenói rizottót és a helyi borokat.