Air-jóga: súlytalan lebegés

2014. július 15.
Mint oly sok fitnesz irányzat, az air-jóga is Amerikából indult hódító útjára. Hazánkban még csak bontogatja szárnyait – jobban mondva a kendőit. Aki egyszer kipróbálja, milyen érzés ellentmondani a gravitáció törvényének, a mozgás hatására könnyen „függővé" válhat.

Itthon alig ismert ez a különleges és rendkívül hatékony mozgásforma. Elterjedését leginkább az akadályozza, hogy a jógastúdiókban nincs lehetőség a speciális ernyőselyemből készült hinták felfüggesztésére. A mátyásföldi Jógaligetben is korlátozott a férőhelyek száma, az órákra legföljebb nyolc főt tudnak fogadni. Berényi Bettina jógaoktató nyújtó, erősítő és lazító gyakorlatokból állította össze hatvan perces programját.

Egyensúlyt fejlesztő ászana: mérlegállás

Könnyűnek tűnik, mégsem az

Lágy dallamú zenére nyújtó-bemelegítő gyakorlatokkal kezdődik az air-jóga óra. A kendőbe kapaszkodva végzett ászanák (jóga pozíciók) kívülről szemlélve könnyűnek tűnnek, ám kivitelezésük csöppet sem egyszerű, hiszen a hinta ide-oda mozog. Ha csak egy pillanatra is elkalandoznak a gondolataink, máris kibillenünk az egyensúlyból. A tudatos légzés ennél a jógatípusnál is épp oly fontos, mint a tradicionális irányzatok esetében. „Az ászanákat kis segítséggel mindenki képes követni már az első gyakorláson is. A teljes tüdős jógalégzés (a hasból a tüdőcsúcs felé haladva szívjuk be, majd alulról fölfelé haladva fújjuk ki a levegőt) elsajátítása kitartást igényel, de megtérül a befektetett energia. A folyamatos egyensúlyozás a mélyebben fekvő izomcsoportokat is bekapcsolja a mozgásba, ugyanakkor az ízületeket, a gerincoszlopot, a csontozatot az air-jóga nem terheli. A rendszeres gyakorlás hatására az izmok látványosan nyúlnak és erősödnek, a tudatos légzés pedig hozzájárul a lelki egyensúlyhoz, a koncentrációs képesség erősödik” – magyaráz Bettina.

A hintázás átmozgat, egyensúlyba hoz

A hátrahajlás erősen nyújtja a derekat, a csípőt

A gyakorlás során a hinta támasztékként szolgál, ezért olyan pozíciókat is gyakorolhatunk már az első alkalommal, amelyeket a saját erőnkből még biztosan nem tudnánk végrehajtani. Az erősítés és a nyújtás a hinta segítségével hatékonyabb és biztonságosabb.

Egy kis akrobatika

Az air-jóga legizgalmasabb gyakorlatai a fordított testhelyzetek – akrobatikus mozdulattal lábunkat a kendőbe akasztva lóghatunk lefelé. „A fordított testhelyzetek a jóga alapvető elemei, de felnőttkorban ezeket a pozíciókat nehéz megtanulni a talajon, hosszú és kitartó gyakorlással szükséges hozzá. Az air-jógában éppen az a fantasztikus, hogy a hinta segítségével bárki képes „fejen” és „kézen állni” már az első alkalommal. A lefelé lógás jótékonyan hat a keringésre, hiszen a szív erőteljesebben pumpálja a vért, az agy több oxigénhez jut, javul a pajzsmirigy és ezzel együtt a hormonrendszer működése. A gyakorlatok csökkentik a stresszt, a szorongást, és még az önbizalmat is erősítik – sorolja Bettina az air-jóga jótékony hatásait.

Lefelé néző kutya pozíció

„Fejenállás”

Jóleső ringatózás

Az óra végi lazítás az air-jógában sem maradhat el, amelyhez szintén a hintát használjuk – a kendő ugyanis olyan nagyra nyitható, hogy könnyedén ki lehet benne nyújtózni. Bettina halk, finoman mély tónusú hangjára relaxálunk. A súlytalan lebegés különös érzetet kelt – talán a babák ringatózhatnak hasonlóan édesanyjuk méhébe burkolózva. „A lassú hintázás egységbe hozza az agyféltekéket, nyugtatja az idegeket, kikapcsol, hatására megszűnnek a negatív gondolatok és érzelmek, a pihenés energiával tölt fel. Az air-jógát korra, nemre tekintet nélkül bárki kipróbálhatja, egyetlen kizáró oka a magas vérnyomás” – mondja Bettina.

Különleges érzés a kendőbe bújva relaxálni

A hatvan perces gyakorlás pillanatok alatt elrepül, az izomláz máris garantáltnak tűnik. Az air-jóga abban különleges és egyedi, hogy a gyakorlás olyan érzetet kelt, mintha folyamatosan lebegve, ellentmondva a fizika törvényének mozognánk. A pihenés után érezzük meg igazán, hogy a gyakorlatsor a teljes testet átmozgatta. Izgalmas, szórakoztató és igazi kihívást jelentő mozgásforma. Bízunk benne, hogy hamarosan gomba módra szaporodnak el nálunk is az air-jógázásra alkalmas helyszínek. Infó: www.jogaliget.hu

A képeket galériában is megnézheted, kattints ide!