Kisbabás jóga tütüben

2014. július 30.
Hol van már a baba-mama jóga? Amerikában új őrület hódít a csúcsformára vágyó – és a bébiszittert mellőzni kívánó - anyukák körében: itt a babahordozós balett!

Képzeljünk el egy klasszikus balett órát – babával! Morgan Castner, a babahordozós balett megalkotója az ötletet saját életéből merítette: fia megszületése után mozogni vágyott. Innen jött az elképzelés, hogy a hagyományos balettot kösse össze a babák anyaméhben való ringatózásának emlékével. „A férjem a katonaságnál szolgált, míg én a tizenegy hónapos babámmal voltam otthon, egyedül. Ki akartam találni valamit, amit együtt tudunk csinálni házon kívül is. Mivel imádok táncolni és a babámat magamon érezni, szinte magától jött az ötlet.”

Az órákon az újdonsült anyukák ugyanúgy pliéket és tendüket gyakorolnak, miközben kisbabájukat egy hordozóban vagy kendőben testközelből ölelhetik. A módszer nem mellesleg költséghatékony is, ugyanis az időnyerés mellett bébiszitterre sem kell költeni.

Castner, aki jelenleg kilenc hetes kislányával, Quinn-nel „együtt” tartja az órákat Kaliforniában, rengeteg érdeklődő levelet kap más országokban élő anyukáktól is, akik saját városukban szeretnék a babahordozó balettet kipróbálni, melynek elsődleges célja a baba és a mama közötti kötődés erősítése. Az már csak ráadás, hogy a babák még közben élvezik is az édesanyjuk pocakjában eltöltött kilenc hónapra emlékeztető mozgást – a kellemes zenéről nem is beszélve. „A Babywearing balett egy kiváló erősítő edzés, amely ugyanakkor gyengéd. És legalább ki lehet mozdulni otthonról a babával együtt, hogy találkozzunk más anyukákkal is.”

A bemelegítéssel kezdődő, majd klasszikus balett (plié, tendü, desszázs) és a port de bras elemeivel tarkított koreográfiájú órák fittségi szinttől függetlenül látogathatók. Egyetlen fontos dolog, hogy egy biztonságos babahordozó is legyen nálunk. A tütü már szabadon választható.