A tökéletes fogmosás titka

2014. augusztus 11. |

Végre felvirradhat a nap, mikor fény tör be a fogmosás homályos birodalmába. Újra - és remélhetőleg utoljára - megmondják nekünk, hogyan csináljuk tökéletesen.

A helyes fogmosás valamilyen érthetetlen okból állandó vita tárgyát képezi a szakértők között. Milyen mozdulatokkal, hány percig, durva vagy lágy sörtéjű kefével, horizontálisan vagy vertikálisan, szájvízzel vagy anélkül, és így tovább.

A fogmosás művészetének egyik, meglehetősen drasztikus iskolája a durva sörtéjű kefére esküszik, és hogy az ínyvérzés a legjobb jele annak, hogy jó munkát végeztünk. Most azonban a University College London kutatói ennek az ellenkezőjét állítják, azaz, hogy minél kímélőbb, finomabb mozdulatokkal tisztítsuk fogainkat.

Fontos még, hogy a fogkefét vízszintesen irányba mozgassuk, körülbelül 45 fokos szögben tartva, mint egy ceruzát, így még a legeldugottabb helyeken megbúvó lepedékhez is hozzáférhetünk. Kíméletességre és egyszerűségre buzdítanak mindenkit, sárba tiporva ezzel például a néhány éve diadalutat járt fogmosási rituálét, melynek lényege, hogy körkörös mozdulatokkal dolgozzunk. 

Aubrey Sheiham, fogászati szakértő is felhívja a figyelmet rá, hogy a fogászoknak és a fogkefe és fogkrémgyártóknak ideje lenne már valamilyen konszenzusra jutniuk az ügyben, mert így az átlagember teljesen tanácstalanul áll reggel és este a fürdőszobában. Most Sheiham is az egyszerű és óvatos sikálás híve, de persze ki tudja, mi jön még holnap a fogmosás kegyetlen és állandóan változó világában.      

Azt a hasznos tanácsot még hozzátette, hogy cukros ételek vagy üdítők fogyasztása után nagyon gyorsnak kell lennünk, ha szeretnénk jóvá tenni a bűnt, ugyanis az ezekben lévő baktériumok már két perc után elkezdenek dolgozni fogaink tönkretételén.

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Mozgás túlsúllyal? Így kell csinálni! egészség

Mozgás túlsúllyal? Így kell csinálni!