A tökéletes fogmosás titka

2014. augusztus 11.
Végre felvirradhat a nap, mikor fény tör be a fogmosás homályos birodalmába. Újra - és remélhetőleg utoljára - megmondják nekünk, hogyan csináljuk tökéletesen.

A helyes fogmosás valamilyen érthetetlen okból állandó vita tárgyát képezi a szakértők között. Milyen mozdulatokkal, hány percig, durva vagy lágy sörtéjű kefével, horizontálisan vagy vertikálisan, szájvízzel vagy anélkül, és így tovább.

A fogmosás művészetének egyik, meglehetősen drasztikus iskolája a durva sörtéjű kefére esküszik, és hogy az ínyvérzés a legjobb jele annak, hogy jó munkát végeztünk. Most azonban a University College London kutatói ennek az ellenkezőjét állítják, azaz, hogy minél kímélőbb, finomabb mozdulatokkal tisztítsuk fogainkat.

Fontos még, hogy a fogkefét vízszintesen irányba mozgassuk, körülbelül 45 fokos szögben tartva, mint egy ceruzát, így még a legeldugottabb helyeken megbúvó lepedékhez is hozzáférhetünk. Kíméletességre és egyszerűségre buzdítanak mindenkit, sárba tiporva ezzel például a néhány éve diadalutat járt fogmosási rituálét, melynek lényege, hogy körkörös mozdulatokkal dolgozzunk. 

Aubrey Sheiham, fogászati szakértő is felhívja a figyelmet rá, hogy a fogászoknak és a fogkefe és fogkrémgyártóknak ideje lenne már valamilyen konszenzusra jutniuk az ügyben, mert így az átlagember teljesen tanácstalanul áll reggel és este a fürdőszobában. Most Sheiham is az egyszerű és óvatos sikálás híve, de persze ki tudja, mi jön még holnap a fogmosás kegyetlen és állandóan változó világában.      

Azt a hasznos tanácsot még hozzátette, hogy cukros ételek vagy üdítők fogyasztása után nagyon gyorsnak kell lennünk, ha szeretnénk jóvá tenni a bűnt, ugyanis az ezekben lévő baktériumok már két perc után elkezdenek dolgozni fogaink tönkretételén.