Magyar Presso Design

2014. szeptember 03.
Tudtátok, hogy a leszedett kávészemeket juta zsákokban szállítják a világ különböző pontjaira, ahol aztán megpörkölik őket, a zsákokat pedig kidobják? Egy magyar testvérpár viszont abban látott fantáziát, hogy alapanyagként használja fel őket különböző design tárgyakhoz. A PandArte bloggere most őket mutatja be nektek.

Imádom az újrahasznosítást! Nem feltétlenül csak a környezetkímélés miatt, sokkal inkább az érdekel, hogy ki mire tud felhasználni olyan dolgokat, amiket mások már szemétnek nyilvánítottak. Ebben látom a kreativitást, ami nagyon izgat. Ezért örülök, hogy most rátaláltam egy magyar testvérpárra, akik olyan jutazsákokból készítenek design tárgyakat, amelyekben a pörkölésre szánt kávészemeket szállítják.

„A kávés zsákkal először Rómában találkoztam 2011 nyarán – meséli Tóth András. – Egy kávézó sarkában álltak nagy halomban, egy jelképes összegért kínálták őket eladásra. Annyira megtetszett az anyag rusztikussága és a minták változatossága, hogy annyit vettem belőle, amennyi csak a bőröndömbe belefért. Fogalmam sem volt még, mihez fogok kezdeni velük, de éreztem, hogy kár lenne ezt a remek anyagot kihasználatlanul hagyni. Egy évvel később vettem őket újra elő, és akkor megjött az ihlet: újrafelhasználva és valódi bőrrel kombinálva remek iPad tokot lehetne belőle csinálni. Azonban az ötletelés nem állt meg itt: a körülöttem lévők igényeit felmérve kiderült, hogy MacBook tokra, laptop táskára és sok egyébre is szükség lenne. És így született meg a Presso Design.”

Ehhez az ötlethez csatlakozott András testvére, Tóth Kata, akinek szintén nagyon megtetszett az ötlet. Kata tervez, kigondolja a designt és a funkciót is.

„ Az alapanyag tehát az újrafelhasznált kávés jutazsák. Ezek nagyobb zsákok, melyekbe 60-70 kg zöld kávét töltenek mosás és szárítás után a termelő országokban. A zsákokra ráfestik a termelő országot, az ültetvény azonosítóját és gyakran az exportőr céget is, majd konténerekben utaznak európai és észak-amerikai kikötőkbe. Végül minden zsákot a kávépörkölő üzemben nyitnak fel, ahol a zöld kávéból a közismert barna színű fogyasztásra kész kávét pörkölnek. Innentől a zsák hulladék, ugyanis a visszajuttatás a termőterületre már nem lenne gazdaságos.„

Ezekből a zsákokból készítik aztán a különböző termékeket. Andrásék nagy mennyiségben felvásárolják, tisztítják őket majd a leválogatás után készen állnak arra, hogy megújult formában laptop táskaként és vagy másként szülessenek meg ismét.

„Nagyon fontos volt, hogy a természetes juta anyagot csak más, szintén természetes anyagokkal kombináljuk, így párosítottuk a táskák esetén puha bőrrel, a lakberendezési termékeknél pedig lenvászonnal.”

Ráadásul minden Presso Design darab abszolút egyedi, hiszen nincs két egyforma zsák sem!

PandArte

A galériáért nagyobb méretben kattints a képre!