Még jót is tehet a kávé, ha mértékkel iszzuk

2014. szeptember 01.
A szakértők nem győznek óva inteni minket a túlzott kávéfogyasztástól, de a kávé pozitív hatásairól többnyire mélyen hallgatnak. Pedig ilyen is akad bőven! Kávérajongóknak igazi léleksimogatás következik: éljen a kávézás napos oldala!

A kávéval sokan szinte már élettársi viszonyban élünk: szeretjük, szükségünk van rá és pocsékul érezzük magunkat, ha nincs velünk. Mégis hányszor kellett lelkiismeret-furdalással a szánkhoz emelni a csészét, mert rossz a gyomornak, a vérnyomásnak, a szívnek és így tovább. Persze ez így is van, és a kávézást sem szabad túlzásba vinni, de most tisztelegjünk egy kicsit a világ egyik legnépszerűbb itala előtt a pozitív tulajdonságai kiemelésével.

1. Okosabb leszel tőle

Bizony, nem csak éberebb, de okosabb is! A kávéban található koffein ugyanis stimulálja az agyat, így a kávétól javul a reakcióidőnk, a memóriánk és az általános kognitív képességeink.

2. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Az összesen körülbelül 458,000 résztvevővel készített, 18 kutatás eredményei azt mutatják, hogy napi egy csésze kávé 7%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit. Minél több kávét iszik valaki – az ésszerűség határain belül – a kockázat annál inkább csökken.

3. Jót tesz a májnak

A rendszeres kávéfogyasztóknál kisebb az esély a májzsugor, májdaganat és abnormális májműködés kialakulására.

4. Tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal

A kávé nem csak felébreszt minket, de tele van csupa hasznos és értékes összetevőkkel is. Ott van többek közt a B1, B2, B3 és B5 vitamin, illetve a magnézium és kálium is. 

5. Segíthet megelőzni a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulását

A kutatások szerint a kávéfogyasztóknál 60%-kal kisebb az esély az Alzheimer-kór és az időskori demencia kialakulására, illetve a rendszeresen kávézók 32-60%-kal kevésbé valószínűen szenvednek Parkinson-kórban.

+ Egy csésze kávé segít elindítani a napod, a kávézás az egyik legjobb program, ráadásul az íze is finom. Kávé, köszönjük, hogy vagy nekünk!