Europeana 1989 – gyűjtőnapok Budapesten is

2014. szeptember 04.
Tárgyak, fotók, és történetek formájában gyűjtik össze a rendszerváltáshoz kapcsolódó személyes emlékeket. Szeged és Sopron után a hétvégén a budapestieken a sor.

„Sokan azt gondolják, hogy az 1989-es rendszerváltás csak a politikáról szólt. Ám abban az évben is jártunk iskolába, csápoltunk koncerten, kötöttünk házasságot, vagy vonultunk az utcán jelszavakat skandálva. 1989-hez az Ön személyes története hozzátartozik!” – áll az OSA Archívum felhívásában, amelyben arra kérnek bennünket, hogy történetünket osszuk meg másokkal is az Europeana 1989 budapesti gyűjtőnapjain.

Az Europeana 1989 elnevezésű projektet az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma indította el. Az a célja, hogy egy közös, mindenki számára elérhető digitális archívumba gyűjtse a volt szocialista országokban 1989-ben végbement politikai és társadalmi változásokhoz kapcsolódó személyes tapasztalatokat, történeteket, illetve azok képi és tárgyi emlékeit.

Magyarországon eddig két városban, Szegeden és Sopronban gyűjtöttek, és több száz emlékkel gazdagodott a különleges kollekció. Szeptember 5-én és 6-án 10 órától 18 óráig Budapesten, az OSA Archívumban várják mindazokat, akiknek személyes dokumentumai, emlékei, vagy tárgyai vannak a rendszerváltás idejéből. A gyűjtőnapokon a beérkező anyagokat digitalizálják, illetve rögzítik a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

Már begyűjtött történetek és további információk: www.europeana1989.eu