A lime-os kapros tzatziki és a sült krumpli nagy találkozása

2014. szeptember 07.
Ősz elején még kapaszkodunk a nyárba, annak ízeibe, vélekedik Ízbolygó, aki gyakran süt sütőben a burgonyát, így nem úszik az olajban, hanem belül krémesen lágy, kívül roppanós lesz. A kapros, lime-os tzatzikivel pedig igazi utónyári hangulatot teremt.

Hozzávalók:

1 kg piros héjú burgonya
3 ek olívaolaj
jó minőségű tengeri só

Tzatziki:

2 kígyóuborka
2 tk só
5 dl görög vagy török joghurt (natúr joghurt is remek, ha alaposan kicsöpögtetjük)
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 lime leve
1 csokor kapor (lehet menta, bazsalikom, vagy petrezselyem is)
só, frissen őrölt bors ízlé szerint

Elkészítés:

A burgonyát megmossuk, héját alaposan megsikáljuk, majd cikkekre vágjuk. Összeforgatjuk az olajjal, sütőpapírral bélelt sütőlemezre borítjuk, majd 220 fokon, légkeverésen pirosra sütjük. A végén jó minőségű sóval megszórjuk.

A tzatzikihez az uborkákat megmossuk, lereszeljük kis lyukú reszelőn. Megsózzuk és jól kinyomkodjuk. Összekeverjük a joghurttal, a zúzott fokhagymával, a lime facsart levével és az apróra vágott kaporral. A zöldfűszereket variálhatjuk ízlés szerint. Olívaolajjal meglocsolva kínáljuk.