A legszuperebb boros helyek

2014. augusztus 21.
Ahogyan azt a nemrég megjelent szeptemberi lapszámunk izgalmas, magyarországi boros helyeit tömörítő cikkünkben megígértük, bemutatunk újabb három figyelemre méltó helyet, ahol bort ihatunk. Sokfélét, finomat.

Palack, Budapest

Egyre több borbár nyílik a fővárosban, és nem könnyű kiválasztani azt a helyet, ahol nemcsak a borok, hanem a programok és az ízek is izgalmasak. A Palackban a kötelező tételek mellett számos kisebb borászat gyöngyszemeit lehet felfedezni – és persze hazavinni. Szerdánként kötetlen borkóstolókat rendeznek, ahol nemcsak a borokról, hanem a készítőikről is rengeteg sztorit ismerhetünk meg, ősztől pedig újra beindul a „Borozz és tanulj!” programsorozat, amelyet rendszeresen látogatva tapasztalt kóstolóvá gyúrhatjuk ki magunkat. A borok mellé a Palack hiegkonyhája tapasokat, szarvaskolbászt, házi májpástétomot és többféle salátát kínál.

Istvándy Pincészet és Borműhely (Káptalantóti és Badacsony)

Annak, hogy a badacsonyi borvidék már egy ideje nem a kannás félédes borokról szól, nagy szerepe van az Istvándy-család zamatos és ezerarcú fehérborainak is. Szerencsére egyre több helyen lehet ismerkedni a boraikkal: a bázis a Káptalantóti és Badacsonytomaj között található, kitűnő konyhával rendelkező panorámás pincészet. Éjszakába nyúló kóstoláshoz a révfülöpi mólón található Borgalériát ajánljuk, ahol bárzongorista is van. Nyáron pedig megnyílt a Laposa Bencével közös Ivóka bordiszkont Pálkövén. Ami viszont tényleg kihagyhatatlan, az az új badacsonyi Borműhely, ahol mindenki elkészítheti és le is palackozhatja a saját cuvée-jét. Előtte érdemes letesztelni az olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc házasításából született LAZA! cuvée-t, csak az ihlet kedvéért.



Bor és Szóda, Balatonalmádi

A Balaton egyik legjobb és legvidámabb kocsmája. Nem egy elit hely, de itt mindig házibuli-hangulat van a tulajdonos-pultosnak, Mohos Ádámnak köszönhetően, az italválaszték tekintetében pedig a Bor és Szóda sok drága étterem előtt jár. A ház bora pl. egy biobor a szentantalfai Dobosi pincészettől, és a balatoni palackok (Laposa, Jásdi, Skizo, Béla&Bandi, stb.) mellett Nyakas, Vylyan és Vida-borok is fellelhetők itt a különleges párlatokkal (zeller, cékla) és cseh sörökkel egyetemben. A környékbeli kecskesajttal készült pirítós pedig kötelező.