Életmentő karperec

2014. szeptember 19.
Veszélyhelyzetekben egy segélyhívás életmentő lehet, de az embernek ilyenkor általában nincs alkalma a mobiltelefonjáért nyúlva leadni egy hívást, vagy megfogalmazni egy novella hosszúságú üzenetet a veszély mibenlétéről és pontos tartózkodási helyünkről. A spotNsave karpereccel azonban észrevétlenül, mindössze egy gombnyomással hívhatunk segítséget.

Bár nem ez az első életmentő karkötő, most biztosan lányos apukák dédelgetett álma vált valóra a spotNsave névre hallgató karperecbe rejtett kütyü megszületésével. Az új találmány ugyanis jelentést ad viselője földrajzi helyzetéről a Google maps segítségével, és legfőképpen segélyhívást adhatunk le vele, ha veszélyben érezzük magunkat.

A karperec működési elvének alapja egy ingyenesen letölthető segélykérő mobilapplikáció, amelyhez hasonló – mondhatnánk – már tengernyi van a mobilaklmazások színes, és egyre szélesedő palettáján. Csakhogy a spotNsave megalkotója, Chirag Jagtiani rávilágított arra a kézenfekvőnek tűnő és cseppet sem elhanyagolható részletre, hogy életveszélyes helyzetekben nem biztos, hogy van alkalmunk, lélekjelenlétünk és időnk arra, hogy mobiltelefonunkat birizgálva leadhassuk a segélykérést.

Épp ezért Jagtiani karperecén elég ehhez gyors egymásutánban kétszer megnyomni egy gombot, amit kellően rövid idő alatt igen észrevétlenül is meg tudunk tenni. A mobilalkalmazással összeköttetésben álló karperec Bluetooth-on keresztül továbbítja az alkalmazásban az előzően megadott értesítendő személyeknek a segélykérésünket pontos helymeghatározásunkkal egyetemben. De a mobilapplikáció – ami egyelőre sajnos csak Androidra tölthető le – önmagában is használható.