Car Sharing – közösségi autózás a környezettudatosság jegyében

2014. szeptember 24.
Szép lassan a magyarok is egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy a kényelmet feláldozva, a környezettudatosság jegyében változtassák meg közlekedési szokásaikat. Persze nincs szükség hatalmas áldozatra: ha valaki nem hajlandó biciklire ülni, és nem szeretne lemondani a vezetés öröméről, elég, ha autóját egyszerűen megosztja másokkal.

Természetesen nem úgy, hogy vadidegeneket ültetünk az anyósülésre, hanem úgy, hogy a Car Sharing, avagy a közösségi autózás mellett tesszük le a voksunkat. A nyugaton már régóta divatos Car Sharinget funkcióját tekintve valahová a taxi és a bérautó közé lőhetnénk be, lényegében egy olyan innovatív, környezetbarát közösségi autóhasználatot jelent, ahol az autó akár félórás időtartamra is használható. Főként azoknak kínál jelentős költségmegtakarítást, akik leginkább párórás, városon belüli utakhoz keresnek autót, hiszen évi 8-10 ezer kilométer alatt olcsóbb, mint a saját autó, és rugalmasabb, mint a bérautó.

Valószínűleg nem mondok újat a budapestieknek azzal, hogy a fővárosunkban nagyon rossz a közlekedés helyzete. Rengeteg az autó, de nagyon alacsony a kihasználtságuk, gyakran egyetlen ember ül az akár öt fő szállítására is alkalmas autókban. Az az adat is jól példázza az autós közlekedés helyzetét, hogy a belvárosban cirkáló autók egynegyede csupán parkolóhelyet keres. Csak nem nagyon talál.

Erre az állapotra próbál megoldást kínálni az Avalon Car Sharing szolgáltatása, mely már egy éve létezik hazánkban. A közösségi autózás a környezettudatosság nevében arra törekszik, hogy Kádár András, az Avalon munkatársa megjegyezte, hogy a magyarok még kissé idegenkednek a Car Sharing gondolatától, épp ezért az Avalonnál nem kell elköteleződni, egy hónapos próbahasználat után is vissza lehet lépni a tagságtól. A szolgáltatás igénybevételéhez a honlapon történő regisztráció után kapunk egy kártyát, majd lefoglalhatjuk a szimpatikus gépjárművet. Persze ez a törekvés – bár tagadhatatlanul nagyon pozitív – sok szempontból gyerekcipőben jár még. Összesen 5 autófelvevő állomás közül válogathatunk, és talán a legnagyobb hátrány, hogy az adott helyen felvett járművet ugyanoda kell visszajuttatnunk. Ezek közül négy állomást egyébként most adtak át, a VI. kerület-ben, a Zichy Jenő u.9 szám alatt, a Weiner Parkolóban, a Weiner Leo u.16-ban, a VII. kerület-ben a Holló Parkolóban, illetve az Akácfa Parkolóban, a VII. Akácfa u.12-14 szám alatt. 

Annyi biztos, hogy a budapesti autózás problémája aggasztó, és mindenképpen megoldásért kiált, és  egy napon- ha hihetünk az Avalon ígéreteinek – akár a továbbfejlesztett Car Sharing is lehet az.