Tényleg nagyon drága a világ legdrágább koktélja

2014. október 08.
Szinte minden nap megtörténik, hogy valaki látszólag teljesen indokolatlanul olyan arcpirító összeget kér el egyes drágakövekkel és egyéb luxus alapanyagokkal felturbózott italokért, ételekért vagy használati tárgyakért, hogy mi csak értetlenkedve sápítozunk rajta. Tegyük ezt most is: itt a világ legdrágább koktélja, majdnem 9 ezer fontért!

A nem túl bizalomgerjesztő Gigi’s névre keresztelt koktélnak akár egyetlen kortyából is színes tévét vehetnénk. Az azonos nevű londoni Gigi’s étterem megnyitójának alkalmából kevert ital ugyanis 8 888 fontot, azaz körülbelül 3,6 millió fortintot ér. Az aranyárban lévő koktél Grace Jones jamaikai származású színész –és énekesnő tiszteletére készült, a tulajdonos ugyanis valami igazán különlegessel szerette volna meglepni az ikonikus sztárt.

És hogy mik az ital összetevői? A recept valójában nem túl bonyolult: végy két indokolatlanul drága alkoholos italt, öntsd őket össze, és diszítsd fulladásveszélyes aranylevélkével. Egészen pontosan az egyik legdrágább pezsgőfajtát, egy 1990-es vintage pezsgőt, és egy különösen ritka brandyt, egy 1888-as Samalens Vieille Relique Vintage Bas Armagnac-t tartalmaz a millió dolláros koktél. A merész árszabás pedig kiütötte a nyeregből a korábban vezető, melbourni érdekeltségű luxusalkoholt is, és ezzel egyenest a legdrágább koktélnak járó címig repítette a Gigi’s-t.

Cesare Papagna, a hely tulajdonosa szerint az ital elsősorban nem a mesésen gazdag vendégek szomjának oltására készült, hanem kimondottan Grace Jones számára, hogy megköszönjék neki a megnyitón való résztvételt. Cesare – aki csak folyékony aranyként emlegeti a koktélt – elárulta, hogy bár a koktél nem kerül fel az itallapra, de az előkelő vendégek továbbra is rendelhetnek maguknak belőle. „A Gigi’s nem olyan koktél, amit az ember kiír a táblára – ha kérdezned kell az árat, nem engedheted meg magadnak.” – ecsetelte a tulajdonos.

A hír hallattán nehéz megszabadulni a borzasztó víziótól, amiben egy öltönyös férfi közel 9,000 fontnyi, pezsgőspohárba tuszkolt bankjegyköteget próbál leerőltetni a torkán, de ha valaki mégis legurítana egy jó Gigi’s-t péntek este, hát egészségére!